Social

Lăsatul secului. Azi începe Postul Crăciunului, 40 de zile pentru curăţenia trupului şi a spiritului

Postul Crăciunului ţine de astăzi, 15 noiembrie, şi se termină pe 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind una de post aspru. În cele 40 de zile ale postului sunt mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, ultimul post al anului fiind mai ușor de ținut decât al Paștelui.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia Izbăvitorul. Durata acestuiai a fost stabilită la Sinodul local din Constantinopol, în 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Până atunci, creştinii nu posteau toţi la fel. Unii posteau numai şapte zile, alţii, şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii, unul mai uşor. La sinod s-a decis ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie. În postul Crăciunului este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică din perioada 21 noiembrie-18 decembrie inclusiv. Dacă lunea, marţea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercurea şi vinerea, la vin şi untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

Conform calendarului creştin ortodox, zilele cu dezlegare la peşte sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului; 23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie; 3 decembrie – ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae; 7 decembrie; 8 decembrie; 12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon; 14 şi 15 decembrie.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

51 de minute ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

O oră ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

O oră ago

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

5 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

19 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

21 de ore ago