Opinii

Stadioane de hârtie

Prin 22 mai 2019, ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, membru al Cabinetului Viorica Dăncilă, împreună cu președintele de atunci al CJ Timiș, Călin Dobra (PSD), mare alai, oficiali, bodyguarzi și băgători de seamă au vizitat ruinele stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Atunci ni s-a spus că, în mod normal, construirea modernei arene de 32.000 de locuri de către Compania Națională de Investiții pe locația vechiului stadion n-ar trebui să dureze mai mult de doi ani. Peste câteva zile, PSD urma să dea ochii cu electoratul în alegerile europarlamentare.

Rezultatul îl știți. Faliment total pentru partidul lui Liviu Dragnea și o frumoasă cădere a „patriotului” de Teleorman până în beciurile pârnaiei. PSD a mai rămas la guvernare și într-o țară normală ceasul ticăia, stadionul se ridica. Au plecat pesediștii de la putere, au pierdut și alegerile prezidențiale, n-au stat foarte bine nici în cele locale din această toamnă și mândra catedrală a sportului bănățean a rămas tot în faza de ruină. Dar au venit alegerile generale din 2020 și electoratul timișean s-a îmbujorat din nou.

Noul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, ne povestește cum a făcut presiuni la București, la aceeași Companie Națională de Investiții, pentru aprobarea proiectului, aprobarea investiției, finalmente, mișcarea bolovanului, la urma urmelor. Ni s-a spus că în toamna anului viitor s-ar putea demara execuția, dacă totul merge brici. Adică exact când stadionul lui Călin Dobra și al ministrului Suciu tocmai ce ar fi fost inaugurat, dacă nu plecau de la putere pesediștii. De ce zâmbiți? Hai, chiar așa!

Cumva o luăm de la capăt. Liberalii ne-au promis și ei stadionul chiar înainte de o foarte importantă rundă de alegeri. Din toamna lui 2021 s-ar putea porni proiectarea și execuția. Cu condiția ca mai din vreme o hotărâre de guvern să bată în cuie investiția, iar administrația județeană să se apuce de demolat vechiul stadion. Să-i acordăm prezumția de seriozitate președintelui liberal al CJ Timiș, așa cum nu le-am acordat-o, pe bună dreptate, celor de la PSD. Dar, în acest moment, nu putem decât să speculăm.

Având ca și rezolvată problema stadionului, autorităților locale și județene nu le mai rămâne decât să se întrebe cine va juca pe acest stadion. Și nu mă refer la întrebarea aia răutăcioasă a unora care ar insinua că nu ne trebuie stadion, dacă nu avem fotbal. Stadion ne trebuie și dacă pe el am face numai festivaluri de muzică disco sau adunări de neoprotestanți. Însă întrebarea cu nivelul fotbalului din Timișoara trebuie să-I frământe pe cei de la consiliul județean, în mod special.

Nu mă aștept de la primarul Dominic Fritz să nășească echipe de fotbal, cum a făcut-o Nicolae Robu. Neamțul n-o va face din simplul motiv că gândește o implicare a primăriei la nivelul sportului de masă, prin cearea de infrastructură, nu în logica baronului PSD de a avea echipă ca brelocul la chei. De la președintele Alin Nica mă aștept însă să „ajute” norocul pentru o construcție fotbalistică pe fundația ASU Politehnica, iar apropierea de Dan Alexa o văd ca un semnal în acest sens.

Nu e o treabă de un an, să nu ne exaltăm cu promovarea din acest sezon a Politehnicii, să nu credem că mai pune cineva la cale un patronaj public prin instituții de administrație locală, după eșecul ACS al lui Nicolae Robu, însă „alinierea planetelor” poate fi aranjată și cu discuții și întâlniri de afaceri planificate în cabinetele unor oameni de influență ai zilei. Așa a fost și când a venit Doboș, apoi cu marea echipă Poli din perioada Iancu, important e să avem pe cineva interesat să joace acest rol în politica locală, iar acesta nu cred că va fi Dominic Fritz.

Cu cine umplem stadionul de 32.000 de locuri? Asta vă îngrijorează? Stadionul nou se umple singur.

P.S. Am reținut preocuparea lui Alin Nica pentru un proiect original de stadion. Evident, să nu fie copiat cel din Craiova, ci să avem personalitatea noastră. Perfect. În ceea ce privește tradiția cromatică nu știu în ce măsură ar trebui urmată sută la sută, de vreme ce pe acest stadion ar putea juca echipe locale în alb-violet și/sau în galben- roșu. Poate ceva neutru nu ar strica.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur

SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…

2 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

12 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

13 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

13 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

13 ore ago