Invatamant

La UVT demarează un program postuniversitar unic la nivel național, în domeniul Blockchain.

În această săptămână începe la Universitatea derularea programului postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain”, care va avea o durată de 3 luni. Acesta este primul program postuniversitar în acest domeniu din țară, un program gestionat de către Facultatea de Matematică și Informatică din UVT.

„UVT s-a înscris de mai mulți ani în curentul universităților europene care explorează noile tendințe și tehnologiile viitorului. Și pentru domeniul Blockchain, am reușit să formăm la Facultatea de Matematică și Informatică un nucleu de experți, care, alături de mentorii externi invitați, setează o nouă direcție de studiu și cercetare, prin care UVT devine o universitate în care se dezvoltă discipline noi, un adevărat trendsetter în educația universitară românească. Faptul că tehnologia Blockchain este atât de importantă și pentru Comisia Europeană, dar și pentru instituțiile guvernamentale românești, ne-a stimulat să deschidem acest nou program de studii. Absolvenții noului program vor avea oportunități multiple de aplicare a expertizei în tehnologia Blockchain, pentru că apar tot mai multe domenii în care această deschidere inovatoare este utilizată. Unul dintre exemplele recente, este cel al implementării tehnologiei Blockchain de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP), ca soluție complementară ce poate garanta integritatea și poate consolida transparența și trasabilitatea procesului electoral, indicând nivelul deosebit de înalt al utilității acestui proiect inovativ.”, a anunțat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Blockchain-ul este în topul celor mai căutate specializări la nivel internațional, alături de Cloud Computing, Inteligență Artificială, Big Data, Machine Learning, Robotică.
În linia acestor trenduri și priorități, Universitatea de Vest din Timișoara demarează în această săptămână programul de studii postuniversitare „Antreprenoriat în Blockchain”, primul program postuniversitar în acest domeniu din țară, un program gestionat de către Facultatea de Matematică și Informatică din UVT. Aici se află un grup de cercetare interdisciplinară în Blockchain, care este coordonat de Prof.dr. Viorel Negru (UVT) și Lect.dr. Ciprian Pungilă (UVT).
Programul „Antreprenoriat în Blockchain” se derulează online, pe parcursul a trei luni şi are 23 de participanți în cadrul acestui prim modul, din mai multe zone ale țării, aceștia fiind antreprenori și specialiști din domenii diverse, experți din domeniile financiar, bancar, juridic, jurnalism, programatori, studenți de la programele de studii universitare de masterat și doctorat.
Lectori cu experiență din domeniile de business şi din cel bancar, dar şi din trei universități timişorene, îi vor ghida pe participanți, între aceștia aflându-se: Mihai Alisie – mentor extern invitat în cadrul programului, unul din inițiatorii Ethereum și fondator Akasha.org, Ciprian Pungilă – lector universitar la UVT şi co-creator aBey Blockchain, Armand Doru Domuță – mentor extern invitat în cadrul programului, CEO Restart Energy, aflat în Top 10 Tineri Manageri de Top, recent premiat de Business Magazin, Leonardo Badea – mentor extern invitat în cadrul programului, profesor universitar, viceguvernator BNR, Carmen Holotescu – profesor universitar la UIST, profesionist care a derulat primul curs academic de
Blockchain, din 2017, Alexandru Roja – lector universitar la UVT, Head of Innovation la Transilvania IT Cluster.
Certificatul de atestare a competențelor profesionale, de care vor beneficia absolvenții acestui program postuniversitar, va fi înregistrat și pe Blockchain. De asemenea, un absolvent al programului va fi angajat la inovatoarea firmă timișoreană Restart Energy, care aplică Blockchain în domeniul energetic.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

4 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

4 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

9 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

9 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

9 ore ago