Social

Program de 4,5 milioane de lei pentru susținerea persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială

Persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din mai multe comune din Timiș vor beneficia de servicii de susținere socială și de consultații medicale, în cadrul unui proiect finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene. Inițiativa ”DESA1- Dezvoltare Educațională, Socială și Antreprenoriat – Timișul de Centru (zona Vest)” aparține Grupului de Acțiune Locală Timișul de Centru.

Proiectul va fi implementat în comunele Giroc, Șag, Peciu Nou, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parța, Pădureni, respectiv în orașul Ciacova. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea socială, educaţională și de ocupare a 256 de persoane aflate în risc de sărăcie și  excluziune socială din  comunitatea marginalizată situată în zona  Vest a teritoriului Grupului de Acţiune Locală Timişul de Centru, prin măsuri integrate în vederea întreruperii cercului vicios al excluziunii sociale și sărăciei.

Astfel, pentru 64 de copii vor fi furnizate servicii sociale și medicale în cadrul Centrului social medical comunitar, finantat prin PNDR proiect „Construire Centru Social Medical Comunitar, Comuna Șag, Județul Timiș”, precum și servicii suport în vederea prevenirii abandonului școlar prin furnizarea de măsuri de acompaniere de tipul pachetelor de rechizite școlare; copiii vor participa și la campania continuă de informare  pentru  combaterea  discriminării și promovarea egalității de șanse și multiculturalismului.

De asemenea, pentru 192 de adulți vor fi furnizate servicii sociale și medicale în cadrul Centrului  social medical comunitar finanțat prin PNDR proiect „Construire Centru Social Medical Comunitar, Comuna Șag, Județul Timiș”. Totodată se vor oferi și servicii de ocupare pentru 128 de persoane, acestea vor beneficia de cursuri de inițiere și calificare finalizate cu minim 98 persoane calificate/inițiate, precum și de servicii de mediere în vedere facilitării ocupării unui loc de muncă.

64 persoane vor beneficia de cursuri de formare în antreprenoriat, concurs de planuri de afaceri, contracte de subvenție pentru 12 minimis-uri, suport în înființarea companiei, consultanță pentru ameliorarea planului de afaceri și servicii de sprijin post-înființare afacere. În urma măsurilor de ocupare minim 48 de persoane vor fi angajate/ vor desfășura o activitate independentă. Toți  adulții vor participa la campania continuă de informare pentru combaterea discriminării și promovarea egalității de șanse și multiculturalismului

Valoarea totală a proiectului este de 4,5 milioane de lei, din care contribuția europeană de 4,2 milioane lei, respectiv contribuție din bugetul național: 216.222,95 lei. Contractul a fost lansat în cadrul Programului Operațional Capital Uman.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

15 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

16 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

17 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

19 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

24 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

24 de ore ago