Administratie

Toate rețelele de apă și canal din Timișoara au fost introduse în cadrul unei hărți digitale, urmând să completeze sistemul GIS al orașului

Timișoara este mai aproape de a avea o hartă digitală a infrastructurii din oraș. De curând, a fost finalizată o lucrare în acest sens, iar acum orașul are toate rețelele de apă și canalizare cartografiate digital. Sistemul GIS al Aquatim, sau setul de hărți digitale ale rețelelor, continuu actualizate, este un instrument util, folosit cu succes de specialiștii companiei de apă în activitatea curentă, de peste 10 ani.

De curând, viceprimarul Ruben Lațcău anunța demararea unor discuții cu specialiștii, în vederea realizării unui asemenea sistem GIS pentru toată infrastructura din oraș. Iată că aceasta prinde tot mai mult contur, odată cu operațiunea finalizată de Aquatim. GIS este acronimul expresiei „Geographic Information System”, în traducere sistem geografic informatic, iar un sistem GIS este reprezentarea virtuală, pe computer, a unui sistem fizic real – în cazul Aquatim, al infrastructurii de apă și canalizare.

Decizia de a folosi tehnologiile inteligente pentru evidența rețelelor pe care le administrează a fost luată de Aquatim în anul 2008, în cadrul unei inițiative mai largi, la nivel de oraș. Digitalizarea rețelelor din Timișoara, în lungime de 715 km, cea de apă, respectiv 692 km, cea de canalizare a fost un proces sistematic și de durată, iar colectarea și indexarea datelor a fost finalizată în anul 2015.

Introducerea informațiilor în baza de date GIS pornește de la măsurarea topografică, pe teren, a activelor și verificarea atributelor fizice ale acestora. Odată introduse în baza de date, informațiile sunt disponibile și ușor accesibile pentru toate departamentele interesate, pot fi prelucrate statistic și, mai mult, servesc ca support pentru alte aplicații informatice utilizate în cadrul companiei. Pe lângă accesibilitate, folosirea unui sistem de hărți digitale mai are avantajele vitezei mari de prelucrare a datelor și siguranței acestora.

După cartografierea digitală a rețelelor timișorene, a urmat restul ariei de operare, ce include în jur de 140 localități, peste 1.700 km de rețele de apă și 1.000 km rețele de canalizare. În mare parte finalizată, actualizarea sistemului GIS continuă odată cu preluarea de noi localități și active, pentru acoperirea cât mai completă a infrastructurii din exploatare.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: aquatimGIS

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

7 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

9 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

13 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

13 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

14 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

14 ore ago