Administratie

Toate rețelele de apă și canal din Timișoara au fost introduse în cadrul unei hărți digitale, urmând să completeze sistemul GIS al orașului

Timișoara este mai aproape de a avea o hartă digitală a infrastructurii din oraș. De curând, a fost finalizată o lucrare în acest sens, iar acum orașul are toate rețelele de apă și canalizare cartografiate digital. Sistemul GIS al Aquatim, sau setul de hărți digitale ale rețelelor, continuu actualizate, este un instrument util, folosit cu succes de specialiștii companiei de apă în activitatea curentă, de peste 10 ani.

De curând, viceprimarul Ruben Lațcău anunța demararea unor discuții cu specialiștii, în vederea realizării unui asemenea sistem GIS pentru toată infrastructura din oraș. Iată că aceasta prinde tot mai mult contur, odată cu operațiunea finalizată de Aquatim. GIS este acronimul expresiei „Geographic Information System”, în traducere sistem geografic informatic, iar un sistem GIS este reprezentarea virtuală, pe computer, a unui sistem fizic real – în cazul Aquatim, al infrastructurii de apă și canalizare.

Decizia de a folosi tehnologiile inteligente pentru evidența rețelelor pe care le administrează a fost luată de Aquatim în anul 2008, în cadrul unei inițiative mai largi, la nivel de oraș. Digitalizarea rețelelor din Timișoara, în lungime de 715 km, cea de apă, respectiv 692 km, cea de canalizare a fost un proces sistematic și de durată, iar colectarea și indexarea datelor a fost finalizată în anul 2015.

Introducerea informațiilor în baza de date GIS pornește de la măsurarea topografică, pe teren, a activelor și verificarea atributelor fizice ale acestora. Odată introduse în baza de date, informațiile sunt disponibile și ușor accesibile pentru toate departamentele interesate, pot fi prelucrate statistic și, mai mult, servesc ca support pentru alte aplicații informatice utilizate în cadrul companiei. Pe lângă accesibilitate, folosirea unui sistem de hărți digitale mai are avantajele vitezei mari de prelucrare a datelor și siguranței acestora.

După cartografierea digitală a rețelelor timișorene, a urmat restul ariei de operare, ce include în jur de 140 localități, peste 1.700 km de rețele de apă și 1.000 km rețele de canalizare. În mare parte finalizată, actualizarea sistemului GIS continuă odată cu preluarea de noi localități și active, pentru acoperirea cât mai completă a infrastructurii din exploatare.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: aquatimGIS

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

15 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

15 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

16 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

16 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

17 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

20 de ore ago