Social

Universitatea de Vest Timișoara, inclusă în topul universităților ”eco”

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă, și în acest an, în GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care măsoară angajamentul fiecărei universități participante în dezvoltarea unei infrastructure “ecologice”. Potrivit rezultatelor ediţiei din 2020, UVT ocupă poziţia 652 la nivel mondial şi poziţia 7 la nivel naţional în GreenMetric World University Ranking.

În această ediţie, GreenMetric a inclus 912 universităţi din 84 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2019 (când a inclus 780 universităţi).

În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: aşezare şi infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deșeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie (18%).

„Așa cum Europa și întreaga lume se îndreaptă spre o conduită marcată de paradigma dezvoltării ecologice, și Universitatea de Vest din Timișoara își setează condițiile creșterii în acord cu respectarea cerințelor ecologice. Avem un program avansat de cultură ecologică numit „Săptămâna verde”, destinat și studenților și cadrelor universitare, în care lansăm în fiecare an proiectele de ecologie cele mai interesante și abițioase. Prezența UVT în GreenMetric World University Ranking este o confirmare firească a orientării noastre spre adoptarea infrastructurii ecologice, care devine tot mai importantă în marile comunități urbane”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking, lansată în 2010, reprezintă o inițiativă a Universitas Indonezia, care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce privește managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

CJ Timiș oferă finanțare de până la 250.000 de lei pentru proiectele culturale

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, anunță deschiderea apelui…

5 minute ago

În zona Modern au fost amenajate 40 de noi locuri de parcare, în locul unor foste garaje

Locuitorii din Zona Modern au la dispoziție 40 de noi spații noi de parcare în…

9 minute ago

Contabilii timișoreni au protestat în fața sediului local al Finanțelor. Cer stoparea sistemelor e-Factura și e-TVA

Un număr mare de contabili au protestat, luni înainte de prânz, la un protest care…

2 ore ago

Rezultate foarte bune la Bacalureat 2024! Medie de promovabilitate de 78,10% în judeţul Timiş

Bacalureatul 2024, prima sesiune pentru judeţul Timiş, a fost un succes deosebit. Peste 78% din…

4 ore ago

Locul unde şcoala se face cu suflet! Rezultate excelente pentru elevii din Jebel la Evaluarea Naţională

Omul sfinţeşte locul. Şi asta se întâmplă la Şcoala Gimnazială Martin Şuboni din Jebel, acolo…

4 ore ago