Sănătate

Vaccinul anti-Covid a ajuns în România! Duminică începe oficial campania de vaccinare/UPDATE. Foto

Primele 10.000 de doze din vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului au ajuns în România, chiar în ziua de Crăciun. Maşina cu dozele a intrat în România, la orele amiezii, prin Vama Nădlac din judeţul Arad. Duminică, 27 decembrie, începe oficial campania de vaccinare în întreaga Uniune Europeană.

În Vama Nădlac, maşina cu cele 10.000 de doze de vaccin a fost întâmpinată de şeful DSU, Raed Arafat, şi coordnatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Dozele vor ajunge la Bucureşti şi vor fi depozitate la Institutul medico-militar Cantacuzino, de unde vor fi distribuite în cele zece spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Printre aceste spitale se numără şi “Victor Babeş” din Timişoara. Dozele de vaccin vor fi transportate în gheață carbonică pentru a le păstra la o temperatură de -70 de grade celsius.

„Asistăm la un moment istoric. Lumea a găsit o soluție și începem să o aplicăm. Vedem cum UE a reușit să nu dezamăgească. Asta a fost un efort imes, la care au participat toate statele, inclusiv România. Este o speranță, o lumină de la capătul tunelului… Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat și uităm de măsuri. Va dura până vom avea un impact. Avem două fronturi: de combatere și respectare a măsurilor și de vaccinare, probleme pe care le rezolvăm în timp”, a decvlarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai spus că nu vor fi aplicate noi măsuri de restricţie, menţionînd că trebuie respectate cele existente.

“Este o onoare pentru mine să fiu astăzi coordonator al campaniei, astăzi este ziua în care primim prima tranșă, simbolică, de 10.000 de doze. Această tranșă simbolică este alocată pentru cadrele sanitare din prima linie a COVID-19. Mă bucur că există atâta interes și dezbatere publică. Toate aceste activități sunt perfect centralizate și în acord cu ce se întâmplă în celelalte țări europene. Este un efort imens. Avem o strategie de vaccinare, prima etapă este cea adresată personalului medical, în etapa a doua sunt persoanele la risc și în a treia celelalte persoane”, a declarat şi Valeriu Gheorghiţă.

Personalul medical va fi primul care va fi vaccinat, începând de duminică, 27 decembrie, zi în care se dă startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană.

În a doua etapă, va fi vaccinată populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi va demara vaccinarea populației generale.

În luna ianuarie urmează să ajungă în țară un alt lot de 600.000 de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea a 300.000 de români.

În România, pe lângă centrul principal de depozitare a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino mai există alte șase centre regionale. Autoritățile au decis înființarea a 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze până la 70 la sută din populație pe parcursul anului viitor.

(Foto Constantin Duma)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

10 minute ago

Maxagro și USVT au lansat un parteneriat pentru susținerea învățământului dual

Compania Maxagro și Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara au anunțat un nou parteneriat privind învățământul…

17 minute ago

Anunţ TIMPARK

TIMPARK TIMISOARA, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Timiș,…

2 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela, a județului Timiș. Începe cea de-a treia campanie trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș în 2024

RETIM împreună cu ADID Timiș organizează o nouă campanie trimestrială de colectare a deșeurile voluminoase.…

2 ore ago

Centrul de Proiecte Timișoara va putea acorda finanțări multianuale pentru cultură, o premieră pentru administrațiile din România

Primăria Timișoara va fi prima din țară care va putea să acorde finanțări multianuale pentru…

2 ore ago

Asociațiile de proprietari scapă, temporar, de nebunia e-facturilor

În urma demersurilor întreprinse, organizațiile de specialitate au reușit decalarea termenului până la care asociațiile…

2 ore ago