Administratie

Dominic Fritz spune că timișorenii vor să se vaccineze, dar nu au cu ce

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a solicitat, a primit și a făcut publice datele referitoare la numărul de vaccinuri anticovid pe care Timișul le-a primit de la debutul campaniei. Iar acestea au fost în număr de puțin peste 17.000 de doze, dintre care doar puțin peste 2.000 pentru etapa a doua, pentru persoane vulnerabile. E mult, e puțin? Decideți voi, beneficiarii vaccinării.

Vineri, Fritz adresa o scrisoare deschisă către preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, și ministrului Sănătății, colegul său de partid, Vlad Voiculescu în care cerea transparență totală în ceea ce privește criteriile care decid cine și câte vaccine primește. Iar Timișul și Timișoara primesc prea puține, spunea edilul șef. Ceea ce este și adevărat, la centrul de vaccinare din orașul de pe Bega sosesc cele mai puține asemenea doze de vaccin dintre toatele centreler din țară. Trebuie spus că de la acest centru se trimit vaccine și pentru județele vecine, Arad, Caraș, Hunedoara. Deci nu vorbim despre ”pustietăți”, unde găsești o persoană pe kilometrul pătrat, ci despre județe cu orașe mari, importante centre industriale, cu mulți locuitori.

În susținerea ideii sale, el a prezentat o serie de date statistice, din păcate nu avem și cu ce să le comparăm… Iar aceste informații arată că pentru ”plebe” pentru oamenii normali, care nu sunt nici cadre medicale, nici persoane instituționalizate, au venit în Timiș doar 2.049 de asemenea doze de vaccin.

”De la începutul campaniei de vaccinare până în 19 ianuarie, când a fost primită ultima tranșă, în județul Timiș au fost distribuite 17.350 de doze de vaccin din cele 41.145 câte au ajuns la Timișoara pentru județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Din prima categorie au fost vaccinate 13.205 persoane, cadre medicale și din centrele medico-sociale, iar din categoria a doua, 2049 de persoane vulnerabile”, spune Fritz.

Timișoara, cu zonele adiacente periurbane, adică localități cu câteva zeci de mii de oameni în cartiere-dormitor, depășește lejer jumătatea de milion de oameni. Fritz consideră, probabil pe bună dreptate, că numărul de doze oferite de mai-marii de la București nu este îndeajuns. Mai ales că dorință de vaccinare există.

”Nu am primit date și pentru Timișoara, dar ceea ce știu este că timișorenii vor să se vaccineze, că numărul de vaccinuri alocat aici este mult sub cererea și că diferența trebuie redusă. I-am propus domnului Gheorghiță și îmbunătățirea criteriilor de alocare a vaccinurilor. Mi s-ar părea firesc să se ia în considerare rata de infectare și numărul de programări”, mai spune Fritz.

E mult, e puțin un număr de 2.000 de doze pentru un județ ca Timișul, desigur pentru cei care nu sunt incluși în prima etapă, dar nici măcar masei mari a populației, care va intra în atenție în etapa a treia? Decideți voi, locuitorii județului! O comparație cu alte județe ar fi interesantă.

Ultima raportare, actualizată, realizată pe baza datelor oficiale, arată că în Timiș, în total ar fi fost efectuate în ultimele 24 de ore, în judeţul Timiș, s-au administrat 1.620 de vaccinuri, dintre care în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 233 de vaccinuri, din care 14 reprezintă doze de rapel, iar în cadrul etapei a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr de 1.387 vaccinuri.

Dacă ar fi să luăm în seamă aceste date, vestea este bună, doar vineri s-ar fi făcut aproape atâtea vaccinuri pentru cei din etapa a doua cât cele anunțate până pe data de 19 ianuarie.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

2 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

2 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

3 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

3 ore ago

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură…

3 ore ago