Primăria Dudeștii Vechi vrea să renunțe la utilizarea combustibililor fosili și să folosească la încălzirea clădirilor din subordine energie geotermală, pentru care va primi aproximativ șase milioane de euro. De asemenea, în completarea acestui proiect, cu o altă finanțare europeană, se dorește achiziția unei centrale electrice, care să folosească gazul de sondă, de la forajele pentru apa termală.
Dudeștii Vechi pregătește un proiect cu finanțare europeană în urma căruia va accesa milioane bune de euro, cu ajutorul cărora va realiza o rețea de alimentare cu energie geotermală a instituțiilor publice din localitate.
„Suntem în ultima fază, de precontractare, pentru un proiect de încălzire instituții publice cu energie geotermală. Din județul Timiș suntem trei primării, Dudeștii Vechi, Șandra și Lovrin. În curând vom semna contracte pentru câte 6 milioane de euro finanțare; se vor face două foraje pentru apă geotermală și o rețea prin care toate instituțiile publice vor fi încălzite cu apă geotermală. Ne-am propus ca în următorii 5-10 ani să devenim o primărie verde, să nu mai depindem de lemne, cărbuni. Această investiție deschide și alte perspective: putem face bazine de înot, o sală de sport și toate vor fi încălzite cu apa geotermală.”, a declarat Bono Cucalan, primarul din Dudeștii Vechi.
Proiectul este unul costisitor, din cauza acelor foraje, dar ulterior avantajele vor fi considerabile. Se dorește achiziționarea unei centrale care să funcționeze pe gaz metan, care este extras odată cu apa termală. Aceasta va produce curent electric, care va oferi bugetului local un plus de aproximativ două milioane de lei anual.
”În prima fază (n.r. proiectul energiei geotermale) este strict pentru instituții publice, dacă mergi și pe privat sari în altă axă de finanțare. Noi am mers pe prima variantă. Sunt cele două foraje, unul de extracție, unul de injecție, costă cam o mie de euro metrul liniar de foraj, deci cam la doi kilometri forat e cam două milioane de euro un foraj. Este important să ai acest foraj, pentru că debitul pe care îl scoți este mult mai mare decât avem noi necesar, ceea ce permite o dezvoltare ulterioară cu o investiție mult mai mică. Pelângă apă la 90 de grade, mai iese și gaz metan, cred că e o puritate de 90 la sută. Ceea ce bagă acum compania de gaz pe țeavă cred că este la 80 la sută. Am socotit că dacă mai facem un proiect și cumpărăm pe bani europeni o centrală care produce curent, am putea vinde în rețea curent de aproape două milioane de lei, care ar fi bani la bugetul local”, a mai spus Bono Cucalan.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…