Sănătate

Gheorghiţă: Rata de incidență a infecției cu COVID în rândul persoanelor vaccinate în etapa I a scăzut cu peste 87,7%

La mai puțin de două luni de la începutul campaniei de vaccinare în România, „se confirmă din punct de vedere practic beneficiile și importanța vaccinării ca măsură medicală corectă, eficientă și sigură de revenire la normalitate”, a declarat marți, 16 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

În etapa I, adresată personalului medical și lucrătorilor din mediul social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la 14 februarie sunt vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea, respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu COVID în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal.

„Cred că la mai puțin de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, asistăm la beneficii substanțiale în rândul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19. Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație. Încercăm să punem în practică acest lucru, ceea ce include personalul din creșe, grădinițe și cadrele didactice din școli, licee și sistemul universitar. Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Este un scenariu care încă nu este definitivat. Foarte probabil, locația în care se va efectua vaccinarea cu echipe mobile este în casa corpului didactic din fiecare județ unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar și, respectiv, în centre de vaccinare organizate în cadrul universităților în județele în care avem aceste universități în activitate. La finalul acestei săptămâni, vom lua decizia în baza datelor pe care urmează să le centralizăm de la Ministerul Educației”,  a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

În jur de 30.000 de cadre din învățământ au fost vaccinate până în prezent, urmând să fie transmisă o statistică la zi în acest sens.

„Recomand tuturor să creștem adresabilitatea către centrele de vaccinare, pentru că este important să accelerăm campania de vaccinare. Decizia de a menține centre de vaccinare în unități medicale a fost luată la nivelul fiecărui județ, nu am luat decizia la nivelul CNCAV. Scenariul cu anularea programărilor nu este luat în calcul, dar avem în vedere asigurarea unui număr de doze disponibile pentru a putea răspunde rezonabil ca timp într-o situație în care vedem că într-un județ se depășește o anumită rată de incidență cumulată a cazurilor”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă își menține declarația conform căreia etapa a III-a de vaccinare va începe la 1 aprilie, Valeriu Gheorghită a răspuns: „Da”.

Despre posibilitatea introducerii unui pașaport de vaccinare Valeriu Gheorghiță a spus că este de părere că este prematur „să vorbim de acest lucru la acest moment în care 2,2% din populația României a fost vaccinată cu schemă completă, cu două doze”, fiind mult prea devreme „să luăm în calcul acest aspect”.

Alături de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, la conferința de presă de la Palatul Victoria au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul INSP Adriana Pistol și directorul direcției generale urgențe medicale din cadrul DSU, membru CNCAV, Călin Alexandru.

Sursa: libertatea.ro

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

3 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

4 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

4 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

4 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

4 ore ago

Sfaturi de la specialiştii Horticultura pentru îngrijirea plantelor de apartament pe perioada iernii

În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…

6 ore ago