Calitatea aerului din Timișoara nu va mai fi verificată doar de cele patru stații ”oficiale”, instalate de autoritățile centrale, ci va beneficia de o rețea de 16 asemenea senzori complecși, care vor prezenta o imagine mult mai fidelă, analizând și mai mulți parametri. Respectivii senzori vor fi furnizați de o fundație timișoreană, care are în spate o puternică societate cu activitate în domeniul IT.
Acordul de colaborare va fi semnat între Primăria Timișoara și Fundația ETA2U. În total vor fi instalați noi senzori în 16 asemenea locații.
“În acest moment, avem în Timișoara doar patru stații de măsurare a calității aerului. Deci, practic acest parteneriat ne va ajuta să creștem de patru ori capacitatea noastră de a afla în timp real calitatea aerului și problemele de mediu din Timișoara. Prin acest parteneriat, Fundația Eta2U va asigura aloca acești senzori (care vor rămâne în proprietatea fundației) și se va ocupa de funcționarea întregii rețele, precum și de serviciul de monitorizare. Primăria va asigura suportul tehnic, se va ocupa de obținerea avizelor necesare și va estima costurile de montare și racordare a senzorilor la rețeaua de energie electrică. Toate aceste costuri vor fi cuprinse în bugetul pe anul 2021”, a declarat Dominic Fritz.
Concret, cele 16 stații vor monitoriza, pe lângă datele meteo și concentrațiile de particule în aer, numite în limbaj tehnic PM2,5 și PM10, care, practic, vor ajuta primăria și publicul larg să își formeze o imagine asupra poluării cu praf din oraș. Aceste stații sunt mai performante decât cele patru existente în prezent și care monitorizează doar concentranțiile de PM10 (particule mai mari de 10 microni). De asemenea, noile stații au un consum redus de energie electrică, doar aproximativ 1,6 kilowați-oră/lună.
“Astfel, vom putea, cu ajutorul autorităților de mediu, să identificăm rapid și exact poluatorii din oraș și, în același timp, să avertizăm timișorenii. Deoarece datele vor fi publice și actualizate în timp real, și timișorenii își vor putea forma o imagine corectă asupra poluării din oraș și vor vedea dacă măsurile pe care le vom lua vor îmbunătăți real calitatea aerului pe care îl respirăm cu toții. Acordul de parteneriat urmează să fie înaintat consilierilor locali spre aprobare și are o durată inițială de 12 luni, el putând fi prelungit ulterior. Mă bucur foarte mult că astfel de parteneriate prind contur pentru că toate problemele orașului nu pot fi rezolvate doar de primărie și mă bucur că tot mai mult lucrăm cu mediul privat și fundații în Timișoara”, a declarat Dominic Fritz.
Cele 16 locații sunt:
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…