Ziaristu' de terasă

Cel mai bine plătit director din Primăria Timişoara pus să „frece menta”. Culiţă Chiş tras pe linie moartă

Zilele de mare şef în Primăria Timişoara ale lui Culiţă Chiş par să fie numărate. Actuala conducere a instituţiei a început un adevărat asalt la adresa celui despre care se spunea că este un adevărat „DieHard” al administraţiei timişorene, unul dintre puţinii şefi rămaşi în primărie de vremea lui Gheorghe Ciuhandu. Pentru început însă câteva cuvinte despre extrem de controversatuul Culiţă Chiş, neocolit nici el de unele dosare penale.

Mulţi din primărie afirmă că principala calitate a lui Culiţă este o incredibilă dexteritate de-a culege scamele de pe hainele „stăpânilor” săi. Fiindcă a avut şi alţi şefi în afară de primarii Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu. Apreciind această „calitate”, Ciuhandu a fost primul care l-a făcut director al Direcţiei Tranporturi, transformată apoi în Direcţia Edilitară. Şi asta după un concurs aranjat la cererea lui Ciuhandu în care Culiţă a ştiut să răspundă la o singură întrebare, şi aceea făcută la mişto: câţi membri are Consiliul Local? Cu titlu de anecdotă, se întâmpla la câţiva ani după o întâmplare tragi-comică, Chiş fiind săltat cu duba de jandarmi din Parcul Rozelor, fiindcă a fost prins făcându-şi nevoia mică acolo. De unde şi porecla de la un moment dat „Pişculiţă”. În timpul lui Ciuhandu de numele lui se leagă nenumăraţii stâlpişori care au împânzit oraşul. Erau cumpăraţi de la o firmă a fratelui său. De altfel, salariul mic de bugetar nu l-a împiedicat să adune terenuri şi case, ba chiar să intre în afaceri imobiliare, construind în Giarmata un centru logistic.

În 2012 Nicolae Robu ajungea primar, iar unul din discursurile sale viza calitatea slabă a directorilor din primărie, vizat fiind şi Culiţă Chiş. La fel ca şi Ciuhandu, Robu a descoperit însă nemaipomenita dibăcie întru îndepărtarea scamelor, astfel că l-a păstrat. Mai ales că Robu punea semn de egalitate între meritocraţie şi pupincursim. Aşa se face că, în 2018, Culiţă este promovat, înfiinţându-i-se o suprastructură în primărie peste care e făcut şef. Era o perioadă în care avea salariul mai mare decât primarul Robu. Iar Robu era atât de încântat de prestaţiile lingvistice ale lui Chiş încât declara că l-ar vrea multiplicat.

Şi ajung la zilele noastre. Venit dintr-o altă cultură, aflată ceva mai la vest de Bocsig, Dominic Fritz n-a mai fost impresionat de „calităţile” lui Chiş şi i-a transmis un semnal clar că nu mai este dorit în poziţia de principal director din primărie. De altfel, Fritz a anunţat că acest an este al „curăţeniei” în instituţie şi în societaţile din subordinea Consiliului Local. Potrivit unor surse, Chiş era tentat la un moment dat să se retragă, dar s-a răzgândit, influenţat şi de unii apropiaţi. A fost trimis într-un concediu forţat de odihnă, iar acum s-a întors în primărie.

Ghinion însă, a descoperit că nu mai are obiectul muncii, fiind tras pe linie moartă. Responsabil cu „decuplarea” lui Chiş de la aparatul primăriei este viceprimarul Ruben Laţcău. Acesta i-a interzis lui Culiţă să mai ia legătura cu antreprenorii şi constuctorii care prestează lucrări pentru municipalitate. Mai mult, subordonaţii lui Culiţă nu-i mai dau niciun act la semnat, toate venind la Laţcău. Astfel că fosta mână dreaptă a lui Robu a ajuns să „frece menta”, vorba primarului Fritz. Şi să se autovictimizeze. Potrivit unor surse, el s-a plâns că a primit mesaje de ameninţare, făcând chiar plângere la Poliţie. Mai trebuie spus aici că Chiş este cel mai bine plătit director din Primăria Timişoara. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, depusă în 2020, în 2019 a câştigat 170.000 de lei din salariul de director plus de membru în CA la STPT. Ori să muţi aerul dintr-o parte în alta pe aceşti bani, e o altă mare realizare a lui Culiţă Chiş.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

2 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

2 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

2 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

3 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

3 ore ago

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

4 ore ago