Ziaristu' de terasă

Cel mai bine plătit director din Primăria Timişoara pus să „frece menta”. Culiţă Chiş tras pe linie moartă

Zilele de mare şef în Primăria Timişoara ale lui Culiţă Chiş par să fie numărate. Actuala conducere a instituţiei a început un adevărat asalt la adresa celui despre care se spunea că este un adevărat „DieHard” al administraţiei timişorene, unul dintre puţinii şefi rămaşi în primărie de vremea lui Gheorghe Ciuhandu. Pentru început însă câteva cuvinte despre extrem de controversatuul Culiţă Chiş, neocolit nici el de unele dosare penale.

Mulţi din primărie afirmă că principala calitate a lui Culiţă este o incredibilă dexteritate de-a culege scamele de pe hainele „stăpânilor” săi. Fiindcă a avut şi alţi şefi în afară de primarii Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu. Apreciind această „calitate”, Ciuhandu a fost primul care l-a făcut director al Direcţiei Tranporturi, transformată apoi în Direcţia Edilitară. Şi asta după un concurs aranjat la cererea lui Ciuhandu în care Culiţă a ştiut să răspundă la o singură întrebare, şi aceea făcută la mişto: câţi membri are Consiliul Local? Cu titlu de anecdotă, se întâmpla la câţiva ani după o întâmplare tragi-comică, Chiş fiind săltat cu duba de jandarmi din Parcul Rozelor, fiindcă a fost prins făcându-şi nevoia mică acolo. De unde şi porecla de la un moment dat „Pişculiţă”. În timpul lui Ciuhandu de numele lui se leagă nenumăraţii stâlpişori care au împânzit oraşul. Erau cumpăraţi de la o firmă a fratelui său. De altfel, salariul mic de bugetar nu l-a împiedicat să adune terenuri şi case, ba chiar să intre în afaceri imobiliare, construind în Giarmata un centru logistic.

În 2012 Nicolae Robu ajungea primar, iar unul din discursurile sale viza calitatea slabă a directorilor din primărie, vizat fiind şi Culiţă Chiş. La fel ca şi Ciuhandu, Robu a descoperit însă nemaipomenita dibăcie întru îndepărtarea scamelor, astfel că l-a păstrat. Mai ales că Robu punea semn de egalitate între meritocraţie şi pupincursim. Aşa se face că, în 2018, Culiţă este promovat, înfiinţându-i-se o suprastructură în primărie peste care e făcut şef. Era o perioadă în care avea salariul mai mare decât primarul Robu. Iar Robu era atât de încântat de prestaţiile lingvistice ale lui Chiş încât declara că l-ar vrea multiplicat.

Şi ajung la zilele noastre. Venit dintr-o altă cultură, aflată ceva mai la vest de Bocsig, Dominic Fritz n-a mai fost impresionat de „calităţile” lui Chiş şi i-a transmis un semnal clar că nu mai este dorit în poziţia de principal director din primărie. De altfel, Fritz a anunţat că acest an este al „curăţeniei” în instituţie şi în societaţile din subordinea Consiliului Local. Potrivit unor surse, Chiş era tentat la un moment dat să se retragă, dar s-a răzgândit, influenţat şi de unii apropiaţi. A fost trimis într-un concediu forţat de odihnă, iar acum s-a întors în primărie.

Ghinion însă, a descoperit că nu mai are obiectul muncii, fiind tras pe linie moartă. Responsabil cu „decuplarea” lui Chiş de la aparatul primăriei este viceprimarul Ruben Laţcău. Acesta i-a interzis lui Culiţă să mai ia legătura cu antreprenorii şi constuctorii care prestează lucrări pentru municipalitate. Mai mult, subordonaţii lui Culiţă nu-i mai dau niciun act la semnat, toate venind la Laţcău. Astfel că fosta mână dreaptă a lui Robu a ajuns să „frece menta”, vorba primarului Fritz. Şi să se autovictimizeze. Potrivit unor surse, el s-a plâns că a primit mesaje de ameninţare, făcând chiar plângere la Poliţie. Mai trebuie spus aici că Chiş este cel mai bine plătit director din Primăria Timişoara. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, depusă în 2020, în 2019 a câştigat 170.000 de lei din salariul de director plus de membru în CA la STPT. Ori să muţi aerul dintr-o parte în alta pe aceşti bani, e o altă mare realizare a lui Culiţă Chiş.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

6 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

9 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

11 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

12 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

12 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

13 ore ago