Primăria Timişoara

Cuvinte grele între Săndesc și Craina, în plenul CLT. Cei doi s-au duelat pe tema paturilor de ATI și soluțiile din domeniu

Două nume cu greutate  din medicina timișoreană s-au contrat în ședința de plen extraordinară a Consiliului Local Timișoara, subiectul fiind cel al unui spital modular ATI. Dorel Săndesc, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul terapiei intensive, și Marius Craina, actualul director al Maternității Bega, fost director al Spitalului Județean Timișoara, în prezent  consilier local, s-au ”împuns” destul de puțin colegial, primul susținând noul spital, în timp ce reprezentantul Pro România a considerat ”anormal” ceea ce se propune, susținând în schimb utilizarea paturilor ATI din unitățile spitalicești private din oraș.

Conflictul ”medical” s-a amplificat și, până la urmă, Săndesc a părăsit, supărat, ședința de plen virtuală. El fusese acolo invitat pentru a prezenta ideea unui asemenea spital, adusă în prim plan în premieră de președintele CJ Timiș, Alin Nica https://debanat.ro/2021/03/alin-nica-e-pozitiv-lasa-cearta-deoparte-si-propune-primariei-timisoara-realizarea-unui-spital-modular-ati_324587.html . Ulterior, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, spunea că ideea ar putea fi bună, dar că are rezerve legate de proiect https://debanat.ro/2021/03/primarul-timisoarei-partial-circumspect-la-propunerea-unui-spital-modular-ati-nu-mai-sunt-oameni-si-dureaza-pana-acesta-se-ridica_324645.html .

Dorel Săndesc a fost invitat în plen pentru a prezenta ideea spitalulul modular și a prezentat soluțiile posibile în acest sens, inclusiv cele referitoare la dotarea acestuia cu aparatură de ultim moment. O soluție mult mai bună, a subliniat Săndesc, decât un transfer al pacienților către alte spitale.

Ideea a fost aspru combătută de Marius Craina, cel care a condus ani buni de zile Spitalul Județean, care a folosit chiar cuvinte grele pentru a analiza inițiativa, subliniind în același timp că există o resursă extrem de importantă, nefolosită la nivel local, cea a spitalelor private din Timișoara.

Am propus asta și acum câteva luni de zile. În Timișoara, există un spital privat care are câteva zeci de paturi, construit și dat în folosință în jurul anului 2010, relativ nou, care are toate circuitele și care este singura unitate sanitară din județul Timiș și din Timișoara care niciodată nu fost luată în calcul în această bătălie împotriva COVID-ului. Eu vă rog, încă o dată, să luați în calcul implicarea spitalelor private în tratamentul pacienților COVID-19. Este anormal ceea ce face profesorul Săndesc, să improvizeze paturi de terapie intensivă în alte secții, iar personalul de terapie intensivă să fie detașat la alte unități și un spital care astăzi efectuează activitate medicală doar contra cost să nu fie implicat în această luptă. Nu este prima dată când fac apel la toate autoritățile care pot să ia aceste decizii. Să nu uităm că toți avem pe conștiință acei pacienți care au nevoie de paturi de terapie intensivă cărora nu le creăm toate condițiile pe care le avem la dispoziție astfel încât să le dăm o șansă la viață”, a spus Craina.

Ulterior, Dorel Săndesc a intervenit din nou, după ceva vreme, atunci când se discuta deja cu totul alt subiect, și a răspuns.

Sunt cuvinte care nu au legătură cu realitatea. Este o unitate dotată complet (n.r. pitalul modular), este high-tech, iar contribuția rețelelor private este cu totul altă poveste. Din păcate, nu avem un spital modular mare, așa cum toate autoritățile locale – primărie, consiliu județean – au cerut la începutul crizei. Nu s-a aprobat de la nivel central. Am fi avut un spital de 300 locuri, cu 40 paturi de ATI, ce prevedea o dotare și specificații tehnice foarte, foarte bune. În rest sunt alte orașe în care unitățile private și-au oferit facilitățile”, a continuat Săndesc.

Craina a revenit și a dorit să fie puțin mai împăciuitor,

Domnule profesor, când m-am referit la treabă anormală și la improvizat, nu m-am referit la acel spital modular. Ați înțeles total eronat și greșit. M-am referit la eforturile uriașe pe care le faceți ca să creați în plus paturi de ATI acolo unde spațiile vă permit să detașați aparatură și personal. La aceasta m-am referit, nu la acea inițiativă extrem de bună și de importantă pentru sistemul ATI (spitalul modular – n.r.)”, a mai spus Craina.

Totuși, Dorel Săndesc nu s-a arătat încântat de moment și a plecat din ședința Zoom a consilierilor locali.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 8 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 08.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

1 minut ago

O şoferiţă beată a intrat pe contrasens, a lovit o maşină şi s-a răsturnat! S-a trezit la spital

Accident grav aproape de Timişoara, joi, după masă, produs de o şoferiţă „îndrăgostită” de Bachus.…

12 ore ago

Cum să prinzi cele mai bune și sigure oferte la iPhone 15 și Apple Watch de Black Friday

Mai este puțin până la cel mai așteptat eveniment de shopping al anului, așa că…

13 ore ago

Microelectronica, în centrul atenţiei la o nouă ediţie ISETC de la UPT

Eveniment deosebit. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 7 noiembrie 2024,…

15 ore ago

Primăria a lansat amenajarea unui nou parc în cartierul Blașcovici/FOTO

Prin plantarea a 120 de arbori, Primăria Timișoara anunță că a pornit amenajarea unei noi…

15 ore ago

Transportul feroviar pe ruta București – Timișoara va beneficia de locomotive electrice noi

Pe calea ferată dintre București și Timișoara vor circula locomotive electrice noi. România va cumpăra…

17 ore ago