Printr-un amendament la Legea bugetul de stat, dar si printr-o anexă la buget, judeţul Timiş a primit în plus 66 de milioane de lei pentru unele investiţii. Dintre acestea 30 de milioane sunt pentru obiective din Timişoara: 18 milioane – fosta stradă Lidia; 6 milioane – str. Gr Alexandrescu; 4 milioane – Parcul Civic. “Responsabilă” pentru aceste alocări suplimentare, prin relaţiile pe care le are la vârful PNL, este senatoarea Alina Gorghiu, care astfel a argumentat acum de ce a ajuns pe listă.
Această suplimentare de fonduri nu are cum să-l nemulţumească pe liderul PSD Timiş, Alfred Simonis, cel care de mai mult timp vorbea de amendamente şi bani în plus pentru Timiş. Este adevărat, amendamentele PSD Timiş vizau alte obiective, dar şi aşa ar trebui să fie satisfăcut şi să aibă doar cuvinte bune pentru premierul Florin Cîţu, dar chiar şi pentru Gorghiu. Fiindcă acelaşi Simonis spunea că nu vrea capital electoral, amendamentele putând fi depuse şi de alţi parlamentari, în afara celor din PSD.
Problema e alta însă. Şeful de partid al lui Simonis, Marcel Ciolacu, a anunţat că va face mai multe plângeri penale pentru că alocările suplimentare – 380 de milioane de lei în total – au fost direcţionate doar către judeţele conduse de membri care formează actuala coaliţie. Iar cu riscul de-a supăra, la modul foarte serios, pe fond Ciolacu are dreptate, sigur cu excepţia plângerilor penale. Sistemul clientelar de împărţire a banilor trebuie să dispară. Nu e normal ca banii să fie alocaţi din pix pe criterii politice, prietenii, iar nu pe baza unor principii clare, obiective sau pe proiecte etc. De exemplu, ca la pensii, un principal criteriu ar fi contributivitatea la bugetul naţional. Dar cum în România există pensii speciale, aşa sunt şi alocări “speciale” de fonduri.
Dar asta e o poveste veche, iar în acest sens e nevoie de o reformă reală privind descentralizarea fiscală, prin care banii colectaţi la nivelul unui judeţ sau UAT să rămână la nivel local şi doar o mică parte să meargă la bugetul naţional. O reformă pe care partidele o vor doar când sunt în opoziţie.
Pe de altă parte, Ciolacu nu are dreptate fiindcă şi PSD a făcut exact acelaşi lucru când era la putere, alocând bani pe acelaşi sistem clientelar politic. Şi nu făcea plângeri penale când Olguţa Vasilescu bătea cu pumnul în masă la guvern şi primea bani pentru stadion de exemplu, cu toate că Doljul, spre deosebire de Timiş, este judeţ bugetofag. Dar nu e prima dată când PSD atacă lucruri pe care le-a făcut la rândul lui. Vezi de exemplu Avocatul Poporului, pe care PSD l-a schimbat într-o singură zi în 2012, dar acum spune că revocarea Renatei Weber este neconstituţională.
Pe de altă parte, Timişul şi Timişoara ar avea de câştigat dacă s-ar introduce un algoritm obiectiv la împărţirea banilor. Iar acum nu ar trebui să o lăudăm pe Gorghiu că, datorită lobby-ului făcut, ne-a mai făcut rost de nişte bani. Interesant, chiar şi primarul Dominic Fritz, venit dintr-o altă cultură, pare acomodat cu aceste năravuri dâmboviţene, lăudându-se cu câţi bani a reuşit să aducă în Timişoara în timpul peregrinărilor sale prin ministere. Dar un primar PSD obţinea aceleaşi rezultate? (Oare primarul din Stuttgart dacă se duce la guvernul federal de la Berlin primeşte bani ca să asfalteze nişte străzi?)
Dar e foarte bine pentru Timişoara! Primarii PSD-işti au primit când au fost ai lor la putere, o să spună mulţi. Dar e normal? Un cerc vicios care la un moment dat trebuie să dispară.
Cum spuneam însă, în privinţa Timişorei, se poate spune că e corect, e un fel de compensare. Şi putea primi aceşti bani fără să pară că a fost favorizată pe criterii politice. Fiindcă ani de-a rândul am fost printre principalii contributori la bugetul de stat, fără a ni se întoarce prea mult. O spune chiar Simonis: “În ultimii 31 de ani, din păcate, majoritatea guvernelor post decembriste au neglijat Timișoara considerând-o un pol economic puternic, capabil să se autofinanțeze, însă această viziune s-a dovedit a fi greșită, lăsând în urmă municipiul nostru în privința infrastructurii de transport, a infrastructurii sanitare, a infrastructurii sportive s.a.m.d. Cred că a venit momentul să lăsăm deoparte disputele politicianiste, diferențele doctrinare și să ne raliem cu toții unui numitor comun: dezvoltarea investițiilor majore și strategice pentru județul Timiș!”.
Şi n-ai cum să-l contrazici, parcă nici n-ar fi PSD-ist. Nu ştiu dacă şi Ciolacu e de acord…
Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin.…
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…