Primăria Timişoara

Reclamațiile pentru smog în Timișoara au un prim efect. Municipalitatea ne cere să nu ardem deșeurile vegetale

Primăria Timișoara face apel la cetățeni să nu ardă deșeuri vegetale, pentru că pot fi amendați. Anunțul vine după ce mai mulți cetățeni din oraș ar fi sesizat că în oraș există … smog.

Deșeurile trebuie adunate, stivuite, iar firma de salubritate tocmită de primărie le va ridica, pe baza unui traseu prestabilit.

Facem apel la cetățeni să nu ardă deșeurile vegetale, deoarece colectarea acestora este realizată de o firmă specializată. Timișorenii sunt rugați să strângă deșeurile vegetale în saci sau crengile să fie legate pe cât posibil și tăiate la maxim un metru lungime, puse la marginea carosabilului pentru a putea să fie colectate de firma de salubritate. Colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor vegetale abandonate pe domeniul public al municipiului Timișoara sunt operațiuni plătite de primărie, care revin în sarcina Transclean. Menționăm că timișorenii pot vedea pe site-ul societății în ce zi a săptămânii vin mașinile firmei pe strada lor pentru a colecta deșeurile vegetale. (http://transclean.ro/trasee/ ) ”, spun cei de la primărie.

Conform oficialilor, arderea pajiștilor și a resturilor vegetale este interzisă, iar amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei pentru persoane fizice și 50,000 pentru cele juridice.

Ca urmare a semnalării frecvente de arderi ale miriştilor şi resturilor vegetale şi ale vegetaţiei pajiştilor atragem atenția că ESTE INTERZISĂ incendierea vegetației și a deșeurilor de orice fel.  Încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Totodată,  arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală și se sancționeză cu  închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, mai spune primăria.

Instituțiile publice, agenții economici și celelalte persoane juridice sunt obligate să ia măsuri pentru întreținerea curățeniei, să nu ardă deșeuri vegetale sau menajere în curți, pe străzi sau în orice alte locuri.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

9 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

10 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

11 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

14 ore ago