Opinii

De data asta nu s-a negociat cu „teroriştii”, iar „puciul” a eşuat. Dar data viitoare?

Mult mai repede decât proroceau şi cei mai optimişti „cântăreţi” ai prohodului coaliţiei PNL – USR PLUS, soarta acesteia chiar a fost în impas în aceste zile. Se poate spune că a fost o tentativă de puci, e drept nu militar, ci mai degrabă de sorginte mafiotă, care până la urmă a fost înăbuşit cel mai probabil cu concursul preşedintelui Klaus Iohannis. Care a înţeles că nu negociezi şi nici nu cedezi în faţa „teroriştilor”. Fiindcă un fel de atac terorist la adresa ministrului Sănătăţii a avut loc în aceste zile.

Sigur, în România coaliţiile guvernamentale n-au avut niciodată viaţă lungă. Paradoxal, dar singura care şi-a terminat mandatul, cu toate controversele în care a fost învăluită, a fost cea dintre CDR şi PD. E drept, atunci au fost sacrificaţi doi premieri: Victor Ciorbea la presiunile PD şi Radu Vasile, deşi ţărănist la presiunea PNŢCD. Ulterior, Alianţa DA înte PNL şi PDL a durat puţin mai mult de doi ani, coaliţia guvernamenatală PDL PSD, rezultată de alegerile din 2008, a durat mai puţin de un an, iar faimoasa USL vreo doi ani. Chiar şi aşa nu se compară cu cele nici patru luni de la instalarea Guvernului Cîţu.

Dacă în cazul altor coaliţii destrămarea a venit din interior, oamenii nemaisuportându-se sau încălcându-şi zonele de influenţă, de această dată senzaţia este că întregul conflict vine din exterior. Evident, cu complicitatea unor cozi de topor din interior. Se ştie, mărul discordiei este ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cel mai hăituit politician din ultimii ani. O monstruoasă coaliţie formată din baroni medicali, patroni de firme cu interese în domeniu, baroni sindicali, moguli media, politicieni de toate culorile au început de mult timp un linşaj de o rară violenţă la adresa lui Voiculescu. Ba, luni dimineaţă chiar şi Elena Udrea s-a arătat extrem de revoltată, cerând demisia lui Voiculescu. Din tot acest tablou mai lipseau doar clanul Ştoacă şi Cordunenii care să ceară demiterea ministrului. Deloc coincidenţă e vorba cam de aceleaşi feţe care dădeau, în urmă cu ceva ani asaltul la adresa fostei şefe DNA, LC Kovesi.

Ce mână în luptă această coaliţie eterogenă, dar cu multe interese similare? Teama că Voiculescu, om din afara sitemului, vrea să scurme muşuroiul şi să reformeze un sistem anchilozat de trei decenii şi în care s-au consumat enorm de mulţi bani, fără rezultate. Apropos, unde sunt spitalele regionale promise de PSD încă din 2012?  Aşa a ajuns Voiculescu să fie acuzat de toate relele din sistem. A fost declarat vinovat pentru cei 25 de mii de morţi de la începutul pandemiei şi chiar pentru toate deficienţele din sptale din ultimii 30 de ani. Mai concret, am văzut multă isterie pe marginea unui ordin semnat de Nelu Tătaru, pe care într-adevăr Voiculescu nu-l ştia, dar şi pentru mutarea discutabilă de la Spitalul Foişor. O mutare decisă de Raed Arafat, pe care Voiculescu o contrasemnase. Sigur, imaginile de la Foişor au fost deplorabile, dar situaţia  fost regizată cu concursul unui baron medical PSD-ist, director al spitalului din 1997. Nu sunt de lepădat nici milioanele de euro care ar fi ajuns la mogulii infractori, dacă nu se opuneau Voiculescu şi alţi miniştri USR PLUS. Dar asta nu se spune la televizor.

Voiculescu este departe de-a fi perfect, de multe ori pare superficial. Dar lucrează sub o presiune infernală, în condiţiile în care nu este susţinut nici măcar de colegii de coaliţie. În cele trei luni de la învestire nici măcar mari reforme nu a făcut. Măcar de împrumuta „ranga” de la colegul său de partid Cătălin Drulă. Dar trebuie să ai multă reavoinţă ca să-l acuzi pentru tot ce nu s-a făcut în 30 de ani sau pur şi simplu s-a furat. Şi s-a furat mult. Şi oricum e amuzant să-i vezi plini de spume la gură împotriva lui Voiculescu pe unii care îi lăudau pe Nicu Bănicioiu, Florian Bodog sau Sorina Pintea, foşti miniştri ai Sănătăţii, cu toţii având dosare penale.

Altfel e greu de înţeles ce vor unii liberali, în frunte cu deputatul timişorean Ben-Oni Ardelean, care sunt dispuşi să sacrifice alianţa cu USR şi, implicit căderea Guvenului. O susţinere parlamentară a PSD? O alianţă cu PSD, eventual o nouă USL? Ce cred că vor câştiga dacă vor face asta? În afară de aprecierea maximă a unui alt Voiculescu, fost puşcăriaş şi turnător la Securiatate, şi „Naşul” primei USL

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

2 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

2 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

3 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

3 ore ago

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură…

3 ore ago