Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că de vină pentru amenda primită de Colterm pentru lipsa certificatelor verzi este ”sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate”. De asemenea, mai menționează că efortul depus de administrația sa pentru a obține bani guvernamentali pentru acoperirea găurii financiare de la societatea de termoficare a fost sabotat de președintele CJ Timiș, Alin Nica, ca urmare a unei postări pe Facebook în care se lăuda că el ar fi rezolvat problema banilor.
Dominic Fritz subliniază că doar în acest an a dat 90 de milioane de lei către Colterm, din care în aprilie o tranșă de 16 milioane, bani cu care s-ar fi putut cumpăra certificate verzi, ceea ce nu s-a întâmplat.
”Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment”, a anunțat Dominic Fritz.
Oficialul mai spune că fosta administrație a preferat ca problema să fie ”aruncată” până după alegeri, iar aceasta a produs o situație și mai dificilă, pentru că prețul certificatelor verzi s-a dublat de atunci. Tot fosta administrație a lăsat facturi de zeci de milioane de lei datorie la Colterm, neplătite.
”Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment”, a mai menționat primarul.
Dominic Fritz a mai găsit un vinovat pentru amenda apărută, este vorba despre președintele CJT și al PNL Timiș, Alin Nica, cel care a făcut o postare pe Facebook ca să se laude că el ar fi rezolvat problema primirii de bani de la guvern. Aceasta în timp ce primarul discutase cu premierul Cîțu și vicepremierul Barna.
”În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Cîțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții. Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara”, a mai subliniat Fritz.
Totuși, în ciuda problemelor, actualul primar al Timișoarei rămâne încrezător în viitorul încălzirii în sistem centralizat, dar și că vremea în care Colterm trăia din banii primăriei a trecut.
”Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic. Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului. Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei”, mai spune Dominic Fritz.
Viitorul este legat de un acord cu Banca Mondială, care va duce la reorganizarea companiei și la modernizarea acesteia.
”În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”, își încheie declarația, Dominic Fritz.
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…