Administratie

Dominic Fritz face planul pentru reînvierea TM2023. Noul consultant al proiectului și-a prezentat viziunea de salvare a proiectului

Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost câștigat de Timișoara în anul 2016 pentru 2021 și amânat pentru 2023 din cauza pandemiei de coronavirus. Din cauza slabei finanțări din partea autorităților locale și centrale și a disensiunilor din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală, proiectul nu se află în etapa care ar trebui, iar 2023 bate la ușă.

”Din păcate, entuziasmul s-a tot micșorat și totuși comunitatea timișoreană a fost aceea care a ținut viu conceptul generos al candidaturii. Totuși, am găsit proiectul Timișoara Capitală Culturală 2023 într-o stare de comă și în ultimele luni am făcut eforturi de resuscitare. Vreau să spun foarte clar că operatorii culturali din oraș, comunitatea locală ar fi meritat mai multă susținere în ultimii ani, mai multă predictibilitate, mai mult profesionalism din partea autorităților pentru acest program. Vreau sa asigur membrii asociației și toți partenerii programului de întregul suport pentru realizarea programului. Si vreau să și asigur cetățenii timșoarei că eu și echipa mea facem un efort ca acest proiect sa fie un succes”, a declarat, marți, Dominic Fritz.

Primarul a dat asigurări că programul va merge mai departe, iar joi va avea la București întâlniri cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu secretarul de stat Demeter Andras, și cu directorii din minister responsabili pentru deblocarea instituțională a proiectului. Primarul se va deplasa în Capitală cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

„Situația în Asociația Capitală Culturală este blocată pentru că din opt membri în Consilul Director, așa cum este prevăzut statutar. Momentan, există doar patru, deci nu există un cvorum statutar pentru a lua decizii, ne trebuie un al cincilea membru al Consiliului Director și singura variantă este prin numirea Ministerului Culturii pentru că ceilalți trei membri ai board-ului sunt aleși de Adunarea Generală, care poate fi convocată doar de un board cu cvorum. Al doilea obiectiv al deplasării de joi este realizarea finanțărilor asumate de la bugetul de stat”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul are în prim planul deplasării de la București garantarea finanțărilor pentru proiectul TM 2023.

”Al doilea obiectiv pentru vizita de joi este realizarea finanțărilor de la bugetul de stat care au fost angajatee de către Guvernul României. Pe de o parte, de finanțare pentru infrastructura culturală, unde sunt prevăzuți 60 de mil de lei, dar, din păcate, încă nu am semnat contracte pentru finanțare, și pe de altă parte pentru programul cultural. Voi prezenta o arhitectură pentru programul Capitală Culturală ca să fie foarte clar cum vin banii la Timișoara, cum sunt cheltuiți banii”, a mai spus Fritz.

Pentru a rezolva problemele de la TM 2023, Fritz a cooptat în echipa de proiect un fost ministru al Culturii, mai precis cea care ocupa postul atunci când Timișoara a și primit acest titlu. Este vorba despre Corina Șuteu. Ea a încercat să își expună viziunea asupra proiectului,

„Lucrăm în acest moment pentru construirea unui consorțium artistic. De ce un consorțium și nu un director artistic? Analiza pe care am făcut-o împreună cu echipa mea și pe care am propus-o primăriei este că în faza în care ne aflăm, timpul scurt care este dat are nevoie de folosirea tuturor resurselor creative, competente, capabile la nivel creativ din Timișoara pentru ca programul să se poată derula. Aspirația și speranța pe care o avem este că vara aceasta, la începutul toamnei va exista o primă formă de redemarare a proiectului într-o variantă inteligibilă. Noi, echipa de consultanți, asta ne-am propus. Noi nu controlăm, nu decidem, nu facem altceva decât ca instrumentele să fie create în sprijinul operatorilor culturali. După cum bine știți, administrația din România nu este complet updatată nevoilor actuale a unei funcționări fluide în sectorul cultural”, a anunțat Corina Șuteu, cu ocazia primei sale prezențe oficiale în noua calitate de consultant al acestui proiect.

Pentru serviciile prestate ea va încasa un onorariu de aproximativ nouă mii de euro.

Reproșuri și atenționări pentru presă

Ceea ce este interesant este că Șuteu a decis ca în conferința de presă în care a apărut prima dată în fața mass-media să facă…recomandări ziariștilor, spunând că acest segment al vieții sociale ”are o responsabilitate pe care nu întotdeauna și-o respectă”. Mai mult, consultantul primăriei a … recomandat presei să verifice infromațiile pe care le transmite.

”Partea de comunicare este extrem de importantă. Aș dori să spun că în toate experiențele mele de lucru în administrația din România, pentru că am lucrat și în administrația din străinătate, occidentale, am tras concluzia că există o responsabilitate foarte mare a presei. Dumneavoastră sunteți la rândul dumneavoastră niște actori, transmițători, mediatori pentru capitala culturală. Și aș vrea să fac un apel la dumneavoastră să verificați întotdeauna informațiile pe car ele transmiteți, pentru că este extrem de important în acest moment, ca mesajul pe care actorii culturali din Timișoara doresc să îl transmită, consorțiul, noile structuri care vor fi create, să fie un mesaj în sprijinul acestei promisiuni pe care a făcut-o domnul primar legat de proiect. Adică, cred că absolut toți cetățenii, dar în mod special presa, are o responsabilitate pe care nu întotdeauna și-o respectă. Și aș vrea să vă solicit să fiți atenți din acest punct de vedere”, a declarat Șuteu, chiar într-o conferință de presă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

31 de minute ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

43 de minute ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

O oră ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

2 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

3 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

15 ore ago