Timp liber

Expoziția „Migrații. HOMO VIATOR”, la Muzeul de Artă. Este accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere

Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă expoziția „Migrații. HOMO VIATOR”, a artistei Alina Cioară, în perioada 1-10 iunie.

Proiectul de artă contemporană este amplasat în spațiul dedicat expozițiilor temporare, de la etajul II al Palatului Baroc (Piața Unirii nr. 1).

„Expoziția artistei Alinei Cioară (n. Timișoara 1980, trăiește și lucrează la Timișoara/București) este un demers complex și conceptual care reunește trei etape distincte de creație artistică, continuând organic două proiecte precedente: o primă lucrare realizată la vârsta de 18 ani și un proiect prezentat la Centre Pompidou în 2007. Astfel, expoziția devine un moment de reflecție (auto)referențială, de întoarcere la vechi preocupări tematice și paradigme vizuale, de închidere a cercului, iar prezentarea unui proiect artistic la Timișoara cu tematica migrației nefiind deloc întâmplătoare, în contextul actual al orașului din România, cu poziția cea mai căutată pe harta migrațiilor către Europa vestică. Cele trei capitole ale expoziției propun teme contemporane într-o stilizare interdisciplinară, acestea fiind denumite DEPARTURE, F(L)IGHT, TRANSITION. Expoziția este ancorată conceptual în actualitatea socio-economică, cu transgresările în psihologia individuală.  Ca particularitate, expoziția se adresează și persoanelor cu deficit de vedere, preocupare continuă a practicii artistice ale Alinei”, subliniază Antigona Silvia Rogozea, teoretician de artă și curator al expoziției.

Evenimentul este amplu și cuprinde, alături de proiectul expozițional, o întâlnire a publicului cu artista Alina Cioară, propusă de Andreea Foanene Petcu, co-curator al expoziției, în cadrul seriei „Artists Talk/Outdoor Sessions” în data de 2 iunie.

Continuând parcursul cercetărilor sale, Alina va organiza în perioada expoziției ateliere dedicate copiilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, realizate în parteneriat cu Liceul Teoretic Special „Iris” din Timișoara. Acestea se vor desfasura în acord și comunicare cu John M.Kennedy, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, autor al cărții „Drawing and the blind”, cu care artista păstrează o corespondență constantă.

Proiectul este găzduit de Muzeul de Artă Timișoara, sprijinit de Consiliul Județean Timiș și susținut de Asociația Jaques de Molay din Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago