Administratie

Timișoara vrea patru noi creșe, Ministrul Dezvoltării promite că proiectul este prioritar. Restul investițiilor, nimic nou

Cu bani de la guvern la Timișoara se vor construi noi creșe, dar vom afla doar în perioada viitoare câte. Primarul Dominic Fritz ar vrea patru, dar ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, nu le promite pe toate, dar spune că acest proiect este unul prioritar pentru executiv.

Timișoara are 3000 de copii nou născuți anual, iar aceștia au nevoie de creșe noi, spune primarul Dominic Fritz. El a discutat subiectul cu Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, care s-a aflat vineri în vizită în orașul de pe Bega.

Subiectul este unul cât se poate de actual, iar guvernul are o strategie specială pe acest sector, a spus Cseke.

„Suntem în faza în care se lucrează la proiectul tehnic al creșelor, vor fi trei proiecte, în funcție de mărimea acestora: creșe de patru-cinci grupe, creșe de șase-șapte grupe și creșe de 10-11 grupe de copii. Fiecare grupă poate avea, pe reglementarea legală în vigoare, maxim zece copii. Deci vor fi trei proiecte tip pentru creșă mică, mijlocie și mare. La CNI, care este implementatorul acestui proiect, cu bani de la Ministerul Dezvoltării și sperăm că și cu fonduri europene, sunt depuse astăzi 84 de cereri din toată țara pentru construirea de creșe. Ne dorim ca în vara acestui an să dăm drumul la primele investiții”, a declarat ministrul Dezvoltării după vizita la Timișoara.

Fiecare proiect de creșă are inclus cabinet medical, bucătărie și spălătorie proprii, precum și panouri fotovoltaice.

De cealaltă parte, Fritz a prezentat nevoia acută a unor astfel de noi investiții, amintind că în anul 2019 în oraș s-au născut 3.000 de copii.

„Momentan, avem 600 de cereri de înscrieri la creșe. Avem în vremuri normale 450 de locuri, dar în pandemie normele ne lasă doar 270 de locuri. Avem nevoie de câteva creșe noi și avem începute proiecte de creșe pe fonduri europene. Dar pentru acest mare proiect de creșe anunțat deja noi o să depunem, săptămâna viitoare, o cerere la CNI pentru patru creșe. Am identificat trei terenuri pentru creșe mari în zona Bucovina, Calea Șagului, zona Soarelui și un teren pentru o creșă mică în zona Steaua. Am încredere că cel puțin o creșă mare va intra în acest program din vară”, a anunțat primarul Dominic Fritz.

Vizita lui Cseke a fost mai amplă, el a vizitat și o serie de șantiere care sunt puse în operă cu bani de la bugetul de stat, dar și locul unde va fi ridicată noua sală polivalentă a orașului și Stadionul ”Dan Păltinișanu” care va fi dărâmat, pentru a face loc unuia nou. Din păcate, veștile nu sunt promițătoare.

CNI are două investiții majore în infrastructura sportivă din Timișoara. (…) La stadion, lucrăm la întocmirea SF. În momentul în care avem SF putem să mergem mai departe cu procedura de achiziție publică. La sala polivalentă, procedura a fost reluată. Ca urmare a deciziei instanței, după o contestație (la licitația pentru execuție – n.r.) a trebuit reluată procedura de evaluare a ofertelor. Cele două investiții sunt importante și sunt susținute de către guvern. Evident, procedurile legale vor trebui făcute la toate. Le urmărim pe toate pentru că sunt foarte importante pentru Timișoara și zona de vest”, a mai spus Cseke.

Din programul vizitei nu a lipsit nici centrul MultipleXity, fără de care proiectul TM2023 e cam pus în pericol.

”Am vizitat împreună cu ministrul Cseke și viitorul MultipleXity, „coroana” proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană, o investiție de 60 de milioane de lei, care va reprezenta și principala moștenire de infrastructură culturală a anului 2023. Sunt sigur că vom primi sprijinul Ministerului Dezvoltării pentru realizarea acestui proiect unicat în România, care va îmbina arta cu știința și tehnologia. Un proiect pe care îl vom începe etapizat, astfel încât să putem găzdui concomitent și evenimente culturale”, a anunțat Dominic Fritz, după vizita efectuată.

Nu în ultimul rând, Cseke s-a deplasat și pe șantierul de extindere la patru benzi a drumului ce leagă Timișoara cu Moșnița Nouă. Iar acesta spune că în vară totul va fi gata.

”Am vizitat șantierul Timișoara – Moșnita Noua, aici am constatat că lucrările sunt aproape de finalizare. Această investiție va putea fi predată, mai mult ca sigur în această vară, într-o lună – o lună si jumătate”, a declarat Attila Cseke.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT

Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…

2 ore ago

Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși

Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni…

2 ore ago

Lângă Timișoara se va realiza o nouă descărcare de pe autostrada A1. Proiectul a fost aprobat

Lipsită ani buni de posibilități facile de acces pe autostrada A1, Timișoara va avea în…

2 ore ago

Au venit din sudul ţării în Timişoara ca să fure cupru de la Ştrandul Termal

Doi bărbaţi, unul din Dolj, altul din Mehedinţi, au fost  depistați de polițiștii locali după…

3 ore ago

Rata șomajului a depășit 1 la sută în Timiș

După mai multă vreme, rata șomajului a urcat în Timiș peste 1%. În evidențele Agenției…

3 ore ago

Aquatim câștigă primul loc în topul național al firmelor

Compania timișeană Aquatim a câștigat, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament…

4 ore ago