Primăria Timișoara rămâne ferm hotărâtă să apeleze la Banca Mondială pentru a salva situația de la Colterm, deși situația de la societatea de termoficare se îndreaptă mai mult spre o insolvență decât spre ”reînviere”. În acest sens, Dominic Fritz a anunțat că a început demersurile pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială prin care instituția financiară va furniza municipiului o strategie de termoficare și de eficientizare energetică pentru viitor și un plan pentru restructurarea și retehnologizarea Colterm.
Desigur, strategia va veni la pachet cu o creditare.
„Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timișoara și avem încredere că sprijiniți de această instituție, care colaborează cu Guvernul și alte autorități locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timișoarei și nu cârpeli pentru a asigura supraviețuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim țevi, nu întreținem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant”, a anunțat, joi, primarul Timișoarei, Dominic Fritz
Concret, în cadrul acestui acord specialiștii Băncii Mondiale vor furniza un plan pe termen scurt, mediu și lung care va permite transformarea companiei într-una care produce și furnizează agent termic în mod ecologic, folosind combustibili alternativi.
Această strategie și parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri (rambursabile și nerambursabile) în condiții avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu Banca Mondială.
Desigur, serviciile Băncii Mondiale nu vin gratuit, acestea vor presupune plata unei sume de 900.000 de lei din bugetul primăriei, dar, spune Fritz, aceasta ar fi total justificată, dacă ne gândim că reprezintă doar 1% din suma plătită deja de primărie către Colterm în acest an, adică 90 de milioane de lei.
În cadrul conferinței de presă atipice, convocate la ora 15.00, chiar cu o oră înainte de adunarea generală a acționarilor societății, Fritz a vorbit și de posibili investitori privați în domeniul energiei termice din Timișoara.
”Producția energiei și termoficarea sunt singurele servicii publice din care poți face profit. Precondiția pentru acest succes economic este tranziția spre energie verde”, a mai spus primarul, care a sugerat că nu ar fi exclus ca un asemenea serviciu privat să fie oferit și în orașul de pe Bega.
Insolvența și creșterea prețurilor la căldură
Deși toată lumea se ferește de un asemenea subiect, insolvența Colterm nu poate fi oricum exclusă. Până la urmă, și Dominic Fritz o acceptă.
”Nu putem să nu vorbim despre insolvență. Avem o strategie, dar trebuie spus clar că insolvența nu înseamnă că societatea dispare. Unii confundă cele două, insolvența și falimentul. Nu este așa”, a continuat Fritz.
O insolvență ar putea da răgazul primăriei să treacă tot ce e trecut din proprietatea Colterm în cea a municipalității și (re)demararea activității pe o altă firmă. Poate numele de … Coltim este deja ceva cunoscut pentru mulți, dar nimeni nu o recunoaște.
Desigur, restructurarea Colterm nu poate exclude o creștere a prețurilor la căldură.
”Nu pot să exclud că prețul plătit de clienți nu va crește, trebuie spus, să se știe, că în acest moment, jumătate din preț e plătit prin subvenție de primărie”, a mai declarat Dominic Fritz.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…