Administratie

Epopeea alimentării cu gaze naturale a zonei Deta, un nou episod. Transgaz face o conductă nouă, OMV garantează alimentarea cel puțin încă un an

După discuții purtate între diferiți operatori de gaze naturale, la București, se pare că s-a găsit o soluție pentru rezolvarea alimentării cu gaze naturale a zonei Deta și a localităților limitrofe. Efortul depus va fi unul de durată, e vorba de câțiva ani, dar ceea ce este sigur este că oamenii și instituțiile nu vor rămâne fără alimentare cu combustibil.

Timișoara a găzduit, joi, o întâlnire extrem de importantă, la care au participat tot felul de firme care au activitate în domeniul alimentării cu gaze naturale din zona Deta. Atât de importantă a fost întâlnirea încât participanții au întârziat nu mai puțin de 40 de minute o conferință de presă în care trebuiau anunțate chiar rezultatele magice ale discuțiilor.

Dar, tot răul spre bine și concluzia a fost că Transgaz va realiza o nouă conductă care să ducă acel gaz, pe un traseu nou, spre zona amintită, iar cei de la OMV, care furnizau gaz bănățean, extras din zona Foeni, nu vor închide alimentarea cu combustibil cel puțin un an de acum.

O încercare de deslușire a acestui puzzle complicat legat de alimentarea cu gaz a fost oferit de Bogdan Ghelbere, timișoreanul ajuns secretar general adjunct la Guvernul României. Conform acestuia, în rezolvarea situației vor fi ”implicate” două conducte, una nouă, care va traversa județul de la Moșnița la Moravița, respectiv deja celebră conductă ciuruită care duce gazul extras de la Foeni de OMV, spre Deta și localitățile din jur. Ideea este că va trebui construită o nouă conductă, operațiune care va dura doi – trei ani, pentru a putea suplini lipsa de gaz din zăcământul de la Foeni. Din păcate, aceasta nu rezolvă o altă problemă, cea a alimentării pentru Banloc și localitățile din jur, pentru că acestea nu se află pe traseul noii conducte, ci pe cea veche, a OMV.

”De cînd am ajuns la București, am primit în mână un cartof fierbinte (n.r. alimentarea cu gaze a zonei Deta). A trebuit să aflu datele problemei. Și am aflat că toți operatorii erau foarte bine intenționați, s-au semnat hârtii, dar nu s-au respectat. OMV tot amenință că închid gazul”, a spus Ghelbere.

Și acum aflăm prima parte a soluției. Transgaz face o conductă nouă, care va duce gaz în zona respectivă, care să asigure o presiune constantă și să compenseze lipsa gazului de la Foeni.

”Pentru rezolvarea problemei, cei de la Transgaz vor realizat o conductă nouă, de la Moșnița la Moravița. Aceasta ne va asigura și conectarea la rețeaua de gaz pentru localitățile de pe traseu”, a mai spus Ghelbere.

Doar că această nouă conductă nu rezolvă decât parțial problema existentă. Aceasta pentru că va avea un traseu diferit de cel al vechii conducte a OMV, care alimentează acum cu gaz zona. Conducta Transgaz va duce gaz la Deta, dar localitățile din zona Banloc nu ar mai avea acces la gaze, ceea ce aduce în ecuație a doua enigmă, cea a țevii vechi, găurite, a OMV, care oferea combustibilul de încălzire și pentru zona amintită.

”Acea țeavă ciuruită (n.r. cea existentă, deținută de OMV), s-au găsit două soluții: fie OMV să o repare și să o licențieze și să o preia Transgaz. Au fost discuții, săptămâna trecută, la discuțiile purtate de cei de la OMV cu premierul Cîțu, ei au luat decizia de a nu opri gazul cel puțin un an. Cea de a doua soluție este construcția unei conducte noi de la Foeni, în locul celei existente, calculele economice vor decide. S-a găsit o soluție, care se va implementa în doi – trei ani, se va realiza investiția (n.r. de către Transgaz) și se va rezolva problema definitiv”, a mai spus Ghelbere.

Prin noua conductă se va putea furniza gaz care să intre și să compenseze lipsa de presiune și pe cea a OMV, ceea ce va elimina problema alimentării gospodăriilor și instituțiilor din acea zonă.

Ipotetic, OMV va repara din banii proprii conducta veche, Transgaz o va prelua în administrare și va plăti companiei petroliere contravaloarea lucrărilor, urmând ca la rândul ei să-și recupereze banii ulterior. După cum spuneam, un puzzle extrem de complicat, dar care ar urma să acopere alimentarea cu gaze naturale a zonei respective a județului, dar și, ca bonus, conectarea unor localități noi din județ la rețeaua de alimentare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

9 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

9 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

9 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

10 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

11 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

13 ore ago