Filarmonica Banatul anunță că azi a murit Maestrul Remus Georgescu, un mare artist, dirijor, compozitor, director și creator a ceea ce înseamnă această instituție.
Remus Georgescu s-a născut în anul 1932 la Timişoara.
Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti – Facultatea de compoziţie şi dirijat de orchestră. A fost discipolul marilor maeştri Ioan D. Chirescu (teoria muzicii), Marţian Negrea (armonia), Nicolae Buicliu (contrapunctul), Teodor Rogalski (orchestraţia), Constantin Silvestri (dirijatul) şi George Georgescu (orchestră). A urmat studii de perfecţionare în SUA (1968 – 1969). Acolo l-a cunoscut şi l-a vizitat pe celebrul dirijor şi compozitor român Ionel Perlea.
Activitatea şi-a început-o ca şi cercetător ştiinţific la Institutul de folclor din Bucureşti, iar apoi ca şef de orchestră la Teatrul Muzical din Constanţa, la filarmonicile din Sibiu, Oradea, Târgu Mureş. A devenit dirijor al Filarmonicii timişorene în anul 1968, fiind, timp de mai mulţi ani, şi director artistic al instituţiei.
A concertat pe mai toate meridianele lumii, a realizat numeroase înregistrări de mare virtuozitate şi s-a impus ca autor al unor apreciate compoziţii vocal-simfonice, simfonice sau camerale. A susţinut numeroase concerte în ţări precum Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Polonia, Olanda, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Rusia, Ungaria, Venezuela etc. obţinând pretutindeni comentarii deosebit de elogioase în presă ca şi admiraţia publicului, scrie enciclopediaromaniei.ro.
Repertoriul său a fost extrem de bogat, incluzând lucrări din cele mai diverse epoci şi stiluri, de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului nostru. Sub bagheta sa au concertat solişti cu renume mondial ca: Emil Ghilels, Dimitri Başkirov, Daniil Şafran, Annie Fischer, Igor Oistrah, Viktor Tretiakov, Jean Pierre Rampal, Ivry Gitlis, Lola Bobescu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Silvia Marcovici.
Numeroşi compozitori români i-au dedicat lui Remus Georgescu unele compoziţii care au intrat apoi în circuitul vieţii muzicale româneşti sau internaţionale.
O altă faţetă a personalităţii artistice a lui Remus Georgescu a fost cea de compozitor. Creaţiile sale şi-au cucerit un loc stabil în repertoriul multor orchestre româneşti, figurând uneori şi în programele unor orchestre de prestigiu din Europa şi America precum şi în repertoriile unor interpreţi de renume.
De-a lungul carierei sale a adunat numeroase premii. Concertul pentru orchestră, Simfonia oratoriul „Cântare străbunilor” – distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1976 – 1977), „Exorcisme” pentru flaut şi orchestră, oratoriul „Ecouri” distins cu premiul de compoziţie „George Enescu”al Academiei Române (1983), oratoriul „De profundis” (1994” precum şi numeroase alte lucrări se înscriu la loc de cinste în patrimoniul culturii româneşti. Critica de specialitate a subliniat în nenumărate rânduri valoarea excepţională a compoziţiilor sale. În calitate de dirijor, Remus Georgescu a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune şi case de discuri din ţară şi străinătate.
A fost Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…