Prefectura Timiş

Au fost descoperite două noi focare de pestă porcină africană, la Nițchidorf și Duboz

În urma examinării unor probe prelevate de la porci proveniți dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Nițchidorf și, respectiv, dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Duboz, a fost confirmată, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, marți, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcină africană. Totodată, s-a decis uciderea imediată, sub control oficial, și neutralizarea suinelor din cele două exploatații nonprofesionale.
Astfel, pentru focarul primar de pestă porcină africană din localitatea Nițchidorif s-au stabilit mai multe măsuri. În primul rând se instituie Zona de protecție (0-3 km) care cuprinde localitățile Nițchidorf și Duboz și exploatațiile comerciale de suine – Ferma Nițchidorf 2 și Ferma Nițchidorf 3, aparținând SC Smithfield Romania  SRL.

De asemenea, Zona de supraveghere (3-10 km) va cuprinde localitățile Vucova, Silagiu, Blajova, Buziaș, Bacova, Chevereșu Mare, Otvești, Berini, Cerna și Tormac, județul Timiș și localitatea Izgar din județul Caraș-Severin, incluziv exploatațiile comerciale de suine – Ferma Nițchidorf 1, Ferma Bacova și Ferma Tormac, aparținând  SC Smithfield Romania  SRL
Pentru focarul secundar de pestă porcină africană din localitatea Duboz s-au stabilit Zona de protecție (0-3 km) care cuprinde localitățile Duboz și Cadar și Exploatația comercială de suine Ferma Nițchidorf 3, aparținând SC Smithfield Romania  SRL. Respectiv Zona de supraveghere (3-10 km) care cuprinde localitățile Tormac, Berini, Blajova, Vucova, Silagiu din județul Timiș și localitățile Izgar, Ersig, Vermeș și Șoșdea din județul Caraș-Severin, și Exploatațiile comerciale de suine – Ferma Nițchidorf 1, Ferma Nițchidorf 2 și Ferma Tormac, aparținând SC Smithfield Romania  SRL
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, virusul având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

2 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

3 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

3 ore ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

6 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

6 ore ago