Social

Barometrul Calității Vieții, pe vreme de pandemie. Timișorenii sunt mulțumiți de evoluția orașului și de calitatea vieții lor

Timișorenii consideră că orașul se îndreaptă într-o direcție bună, oamenii evită masiv folosirea transportului în comun, orașul e relativ ”safe”, iar presa nu prea mulțumește cititorul prin modul în care relatează realitățile locale. Sunt doar câteva dintre concluziile Barometrului Calității Vieții 2020, realizat de cercetători ai Universității de Vest din Timișoara (UVT), făcut public joi.

Studiul a adunat opiniile de la 1238 de persoane, iar culegerea datelor s-a făcut telefonic. 59 la sută dintre cei intervievați au fost femei, iar ca și grad de pregătire profesională 39 la sută sunt absolvenți de facultate și 37 studii liceale.

Ca și direcție în care se îndreaptă orașul, 62,4% dintre cei intervievați consideră că aceasta este una bună, 22,4% una greșită, iar 15,3% sunt nelămuriți. În ceea ce privește accesul la facilități, 85% dintre cei chestionați sunt mulțumiți de accesul la magazine, dar 39% sunt nemulțumiți de transportul în comun. De asemenea, 44% dintre cetățeni sunt nemulțumiți de accesul la serviciile medicale, aceasta chiar dacă orașul stă relativ bine la acest capitol. Într-un an afectat de măsurile de pandemie, 81% dintre cei intervievați s-au declarat nemulțumiți de închiderea piețelor agroalimentare.

Puțin peste 66% dintre oameni folosesc mașina pentru a se deplasa, 20% preferă să meargă pe jos și doar 19% să folosească transportul în comun. De asemenea, ținem cont că vorbim despre anul 2020, unul afectat puternic de măsurile de distanțare socială. Totodată, remarcăm procentul de doar 6% dintre respondenți folosesc bicicleta, ceea ce ar putea arăta că lobby-ul puternic făcut pentru acest sector la Timișoara este destul de mare în comparație cu realitatea.

Cât privește cetățenii străini, timișorenii rămân toleranți și dovedesc caracterul multicultural al orașului, 81% dintre străini fiind considerați integrați. Nu ni se spune nimic despre cetățenii români veniți din alte zone. 75% dintre oameni cred că Timișoara este unul sigur, iar un loc de muncă este destul de ușor de găsit.

Părerea cetățenilor referitor la presă este împărțită jumătate jumătate între cei care cred că aceasta relatează corect și imparțial realitățile orașului, cum puțin peste 62% dintre cei intervievați cred că primăria habar nu are de problemele reale ale orașului.

Tot la jumătate pro, jumătate nemulțumiți sunt oamenii și de problemele legate de curățenia orașului, și la fel și despre calitatea aerului, dar peste 70 la sută sunt mulțumiți de spațiile verzi.

Surprinzător este răspunsul acordat referitor la calitatea vieții. Legat de calitatea locuinței, felul în care trăiesc, starea de sănătate, serviciul pe care îl au și situația financiară, în jur de 90 de procente dintre respondenți se declară mulțumiți.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

10 minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

42 de minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago