Administratie

Istoria Jandarmeriei, prezentată în cadrul unei expoziții la Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, vor prezenta publicului expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Bastionul Maria Theresia. Muzeul Național al Banatului este a patra instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară.

Aceasta a mai putut fi vizitată mai întâi la MNIR în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și itinerată ulterior la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-5 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021).

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Național al Banatului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș ,,General Moise Groza”, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociația RoMilitaria și Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Vizitatorii vor avea ocazia să afle informații despre istoria Jandarmeriei timișene și să afle informații despre maiorul Aristide Ursu și subofițerul Radu Dumitru.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul  Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, în perioada 8 iulie – 29 august 2021, de marți până duminică în intervalul orar 10.00-18.00. Accesul în expoziție este gratuit pentru elevi, studenți, pensionari, pentru restul categoriilor de vizitatori biletul de intrare este de 15 lei. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 7 iulie, de la ora 17.00.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde

Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…

20 de minute ago

Nicolae Ciucă și-a prezentat la Timișoara programul pentru alegerile prezidențiale și cel de guvernare în fața liberalilor din vestul României/Foto

Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…

59 de minute ago

La Timișoara a fost deschis consulatul onorific al Columbiei

De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…

3 ore ago

Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei

Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine…

5 ore ago

Despre rolul traducerii în dezvoltarea unor produse de succes, în dezbatere la UPT

Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția…

7 ore ago

Gestionarea deșeurilor, o prioritate pentru noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă

Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a…

7 ore ago