Social

La Timișoara a fost înființat Centrul de Studii Evreieşti şi Israeliene

Maia Morgenstern va fi director onorific al Centrului de Studii Evreieşti şi Israeliene la Timişoara, înființat de curând de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Acesta a fost creat în scopul studierii şi promovării interferenţelor culturale dintre comunitatea evreiască şi cea română, date fiind legăturile istorice strânse existente între cele două în Banat.

Proiectul a fost iniţiat de profesori şi cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, iar Maia Morgenstern, personalitate importantă a vieţii culturale româneşti şi deţinătoare a titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, va fi directorul onorific al acestei noi instituţii.

„Prin înfiinţarea acestui Centru, Universitatea de Vest se înscrie în alături de celelalte instituţii de educaţie din Consorţiul Universitaria (din care mai fac parte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București), care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Îi mulțumim doamnei Maia Morgenstern pentru că s-a alăturat inițiativei noastre academice, girând lansarea acestui centru sub cele mai bune auspicii, în calitate de director onorific”, a anunțat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

Silviu Rogobete, unul dintre inițiatorii proiectului, este bucuros de realizarea inițiativei.

„Cultura și civilizația iudaică fundamentează cultura universală. Omenirea ar fi de neconceput fără “Cele 10 porunci” și tot de neconceput este un așezământ academic serios fără un centru de studii evreiești. Mă bucur că demersul nostru a fost acceptat cu generozitate în cadrul Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării și al Universității de Vest”, declară Silviu Rogobete, unul dintre fondatorii Centrului.

Centrul îşi va începe activitatea din acest an, iar printre obiectivele sale concrete se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări.

„Fără contribuția unor personalități ca Moses Gaster (folclor), Lazăr Șăineanu (lingvistică și folclor), F. Brunea-Fox (jurnalism), Anavi Adam (literatură), Ioan Holender (management cultural), bogăția și locul culturii române în lume ar fi de neînțeles”, a spus și pofesorul universitar Marcel Tolcea

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

2 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

3 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

3 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

3 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

4 ore ago