Social

A fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană în Timiş

O nouă zonă din judeţul Timiș e afectată de pesta porcină africană. În urma analizelor luate la doi porci dintr-o gospodărie din Ohaba Lungă, satul Ierșnic; a fost confirmată prezența virusului.

În data de 10 august au fost prelevate probe de sânge de la doi porci dintr-o exploatație non-profesională din comuna Ohaba Lungă, sat Iersnic. Acestea au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș în vederea depistării genomului virusului pestei porcine africane în vederea confirmării acestuia. În urma examinării acestor probe, a fost emis un buletin de analiză cu rezultat pozitiv, de pestă porcină africană, a anunțat Prefectura Timiș.

În consecință, au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcină africană și planul de acțiune. Totodată, s-a decis sacrificarea imediată, sub control oficial, a suinelor din gospodărie.

Așadar, zona de protecție (0-3 km) cuprinde localitățile Ierșnic, Ohaba Lungă și Topla, iar zona de supraveghere (3-10 km) Dobrești, Lăpușnic, Bara, Rădmănești, Ohaba Română, Dubești, Bunea Mare, Pădurani, Povergina, Remetea-Lucă, Răchita, Mănăștiur, Leucușești, Jupani, Șușani, Bethausen, Cutina și Cladova.

În prezent există patru focare active de pestă porcină africană în județul Timiș, din care trei focare în gospodării private (exploatații non – profesionale) și un focar într-o exploatație profesională, la ferma Nițchidorf 2.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

33 de minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

O oră ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

15 ore ago