Administratie

Ruga Timișoarei devine, în acest an, parte a unui festival multietnic. Evenimentul va avea loc în perioada 10-12 septembrie

Primăria Timișoara anunță că în acest an Ruga orașului va deveni parte a Banatica, o acțiune de trei zile, ”dedicată multiculturalității bănățene de sorginte folclorică, cu tot ce are ea mai bun”. Planul de organizare spune că Ruga Timișoarei are loc vineri, 10 septembrie, și este urmată, pe 11 septembrie, de activități propuse de minoritățile orașului. Ziua de duminică, 12 septembrie, este dedicată Sfântului Iosif (n.r. cel nou de la Partoș), reprezentanții municipalității precizând că el însuși provine dintr-o familie de aromâni.

Conform programului gândit de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, vor fi trei zile de activități diverse, pe gustul tuturor timișorenilor, astfel încât fiecare să se regăsească, într-un fel sau altul, ”în acest creuzet al prieteniei, pe care Timișoara îl cultivă dintotdeauna: expoziții, teatru, muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți”.

Organizatorul evenimentelor, Casa de Cultură, vorbește în preambulul sărbătorii de Ansamblul Timișului și de activitatea sa, dar și de Festivalul Inimilor, care ar urma să revină anul viitor.

”Toate sunt menite să readucă în prim plan multiculturalitatea Timișoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmând-o, odată în plus, pe cea a Ansamblului Timișul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orașului pe harta lumii și în jurul căruia a fost creat Festivalul Inimilor. Membru al CIOFF (Comité International des Festivals Folkloriques), desfășurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO, Festivalul Inimilor urmează a fi reluat, la Timișoara, în 2022, cu sprijinul Primăriei Timișoara, după doi ani de incertitudine pandemică”, se spune în anunțul Casei de Cultură Timișoara.

Ruga bănățeană este o sărbătoare a comunității, care se organizează atunci când este hramul bisericii ortodoxe române din localitate. În acea zi, la biserică are loc o slujbă specială, festivă, iar ulterior se organizează și alte evenimente legate de eveniment.

Praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, este cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane Timișoara.,

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

31 de minute ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

2 ore ago

Proiectul de țară propus de Elena Lasconi și USR: reducerea taxelor, depolitizarea educației și reforma justiției

Elena Lasconi și USR au lansat, duminică, programul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de…

2 ore ago

Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului

Scene de secol 19, cu “străzi” desfundate de noroi, oameni la limita sărăciei, cu mulți…

3 ore ago

Tâlhar periculos la doar 20 de ani!

Polițiștii Secției 12 Rurale Sânnicolau Mare sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

3 ore ago

Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești

Sportivii CSM Timișoara, care se pregătesc la cea mai de tradiție sala din oraș, în…

4 ore ago