Programat inițial pe scena din Parcul Rozelor, Festivalul de Operă și Operetă Timișoara a fost mutat din această locație, pentru simplul fapt că respectiva scenă e în lucru și va fi gata peste o bună perioadă de timp. Cei de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara au considerat că trebuie să facă precizări pe subiect ”pentru că, de câteva săptămâni, sunt exprimate, în presă și pe rețelele de socializare, opinii diverse, în legătură cu repararea scenei din Parcul Rozelor”.
Și a făcut-o sâmbătă la ora 17, o oră care, de obicei e dedicată altor preocupări, nu emiterii de asemenea materiale de presă. Revenind la ”urgență”, aceasta se referă la ”relocarea Festivalului de Operă și Operetă în Piața Libertății”, iar Camelia Mingasson, directorul interimar, ne anunță: ”considerăm necesară și binevenită informarea corectă asupra situației”.
Așadar, pe subiectul scenei ni se face o scurtă istorie, despre momentul distrugerii și despre ce nu s-a făcut pentru rezolvarea acestora. Iar așa aflăm că fosta administrație nu a făcut nimic.
”Furtuna care a distrus copertina din Parcul Rozelor a avut loc în data de 17 septembrie 2017. În perioada 2017-2020 nu s-a întâmplat nimic care să ducă la demararea lucrărilor de reparație. În data de 7 septembrie 2020, în urma unei licitații publice, a fost semnat contractul nr.2461, cu SC Bumerang SRL, care precizează termenul de execuție de 6 luni de la începerea șantierului, în urma obținerii avizelor necesare. În perioada septembrie 2020-mai 2021 au fost obținute câteva avize necesare demarării șantierului. Cu toate acestea, aceasta nu s-a întâmplat. În mai 2021, la inițiativa Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, au fost reluate demersurile administrative, în vederea demarării lucrărilor. Din păcate, însă, între timp, o parte dintre avize expiraseră, altele lipseau din dosar. Casa de Cultură, cu mult ajutor din partea unora dintre funcționarii Primăriei, dar și al unor instituții locale, precum OCPI, a reușit completarea dosarului și demararea șantierului, în 5 iulie 2021”, ne spune Camelia Mingasson.
Contractul ar trebui finalizat la începutul anului viitor, dar constructorul a anunțat beneficiarii că face eforturi pentru a preda lucrarea mai devreme. Dar nu destul de rapid pentru ca scena să fie gazdă pentru Festivalul de Operă și Operetă.
”Conform contractului, lucrările pot dura până în ianuarie 2022. Totuși, prin bunăvoința prestatorului de servicii, care a înțeles importanța redării scenei către comunitate, este posibil ca șantierul să fie finalizat mai devreme. Deocamdată nu este menționată o dată exactă a încheierii lucrărilor. Desigur, cu toții ne-am fi dorit ca Ziua Timișoarei sau Festivalul de Operă și Operetă să se desfășoare în Parcul Rozelor, care este o scenă de maximă importanță pentru oraș. Totuși, refacerea scenei trebuie să rămână un motiv de bucurie și nu un prilej de politizare a culturii. În curând, din decizia Operei Naționale Române, Festivalul de Operă și Operetă se va desfășura, timp de trei zile, în Piața Libertății. Cât despre Parcul Rozelor, acesta va reveni din nou la viață”, ne mai spune directorul interimar al Casei de Cultură.
Ce nu ne spune este de ce a fost programat inițial festivalul amintit acolo și cine a făcut-o, dacă se știa că scena nu va fi reparată până atunci.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…