Transmiterea înapoi, de către Prefectura Timiș. spre Consiliul Local Timișoara a hotărârilor referitoare de prezentarea în public a domiciliului și a actelor de studii ale șefilor aleși și numiți din Primăria Municipiului a avut efectul dorit de cei care au votat împotriva deciziei. Marți, într-o sesiune extraordinară, aleșii locali ”pro” nu au mai fost destui pentru a contracara cererea reprezentantului guvernului în teritoriu, iar hotărârile respective nu au mai fost menținute, devenind istorie.
Dominic Fritz sau Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, dar și restul șefilor și consilierilor din primărie, nu mai trebuie să arate poporului, așa cum au vrut în urmă cu câteva ședințe consilierii locali, actele de domiciliu sau de studii. Prefectul Zoltan Nemeth a trimis înapoi la CLT hotărârile inițiate de Marius Craina, de la Pro România, cu mențiunea de a nu mai fi menținute, pentru a se evita ajungerea în instanță.
Prefectura Timiș a considerat că „măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local prevăzută expres și limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ” și că „prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către aleșii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleșilor locali documente suplimentare față de cele solicitate pentru ocuparea poziției prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii”.
De această dată consilierii locali nu au mai fost la fel de ”tari” și nu au mai fost destui nici la număr, nici la încredere, unii au votat împotriva menținerii hotărârilor, alții s-au abținut.
Desigur, nici această dezbatere nu a fost lipsită de contre inutile. Acum, în discuții a fost chiar și modul în care să se pună întrebarea spre consilierii locali, pentru a decide asupra celor două HCL.
În plenul din 13 iulie, consilierii locali din partea a PNL, PSD și PRO România au aprobat hotărârile care cereau ca primarul, viceprimarii, consilierii acestora și șefii înalți din primărie să facă publice domiciliul și studiile absolvite, au fost 14 voturi pro, respectiv 13 ale USR împotrivă. Dar s-a demonstrat că se poate!
Primarul Dominic Fritz, unul dintre cei ”vizați” de HCL-uri, a fost nervos și de această dată, la votul de marți, s-a arătat deranjat de dezbatere, dar mai ales de subiect, vorbind de ipocrizie.
”Acum nici dacă ați vrea nu ați mai aduna 14 voturi”, a spus acesta furios, nu calm cum este de obicei.
Ședința de plen de marți a scos în evidență o altă ciudățenie din funcționarea actualei administrații, faptul că adresa prefecturii a ajuns în plen doar azi, deși a fost transmisă pe data de 10 august. Mai târziu în ședință au mai fost descoperite și alte asemenea situații, reprezentativă fiind plângerea prealabilă a sindicatului din primărie, referitoare la anularea noii organigrame, aceasta ajungând în plen după două luni de zile, după ce a trecut deja prin proces și a fost și blocată acolo.
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…
Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…