Primăria Timişoara

Adio publicare domiciliu și acte de studii pentru primar, viceprimar și șefi din primărie. Hotărârile de consiliu local nu au mai fost menținute

Transmiterea înapoi, de către Prefectura Timiș. spre Consiliul Local Timișoara a hotărârilor referitoare de prezentarea în public a domiciliului și a actelor de studii ale șefilor aleși și numiți din Primăria Municipiului a avut efectul dorit de cei care au votat împotriva deciziei. Marți, într-o sesiune extraordinară, aleșii locali ”pro” nu au mai fost destui pentru a contracara cererea reprezentantului guvernului în teritoriu, iar hotărârile respective nu au mai fost menținute, devenind istorie.

Dominic Fritz sau Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, dar și restul șefilor și consilierilor din primărie, nu mai trebuie să arate poporului, așa cum au vrut în urmă cu câteva ședințe consilierii locali, actele de domiciliu sau de studii. Prefectul Zoltan Nemeth a trimis înapoi la CLT hotărârile inițiate de Marius Craina, de la Pro România, cu mențiunea de a nu mai fi menținute, pentru a se evita ajungerea în instanță.

Prefectura Timiș a considerat că „măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local prevăzută expres și limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ” și că „prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către aleșii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleșilor locali documente suplimentare față de cele solicitate pentru ocuparea poziției prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii”.

De această dată consilierii locali nu au mai fost la fel de ”tari” și nu au mai fost destui nici la număr, nici la încredere, unii au votat împotriva menținerii hotărârilor, alții s-au abținut.

Desigur, nici această dezbatere nu a fost lipsită de contre inutile. Acum, în discuții a fost chiar și modul în care să se pună întrebarea spre consilierii locali, pentru a decide asupra celor două HCL.

În plenul din 13 iulie, consilierii locali din partea a PNL, PSD și PRO România au aprobat hotărârile care cereau ca primarul, viceprimarii, consilierii acestora și șefii înalți din primărie să facă publice domiciliul și studiile absolvite, au fost 14 voturi pro, respectiv 13 ale USR împotrivă. Dar s-a demonstrat că se poate!

Primarul Dominic Fritz, unul dintre cei ”vizați” de HCL-uri, a fost nervos și de această dată, la votul de marți, s-a arătat deranjat de dezbatere, dar mai ales de subiect, vorbind de ipocrizie.

”Acum nici dacă ați vrea nu ați mai aduna 14 voturi”, a spus acesta furios, nu calm cum este de obicei.

Ședința de plen de marți a scos în evidență o altă ciudățenie din funcționarea actualei administrații, faptul că adresa prefecturii a ajuns în plen doar azi, deși a fost transmisă pe data de 10 august. Mai târziu în ședință au mai fost descoperite și alte asemenea situații, reprezentativă fiind plângerea prealabilă a sindicatului din primărie, referitoare la anularea noii organigrame, aceasta ajungând în plen după două luni de zile, după ce a trecut deja prin proces și a fost și blocată acolo.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Noul catalog Enjoy Life a ajuns la Iulius Town Timișoara!/Foto

Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu…

37 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 17 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude

Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă…

10 ore ago

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național…

16 ore ago

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru…

18 ore ago

La Parța se pregătește festivalul de arheologie experimentală ”PreHistoria”

În organizarea Muzeului Național al Banatului va avea loc evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie…

19 ore ago