Când ne gândim la parfumuri pentru femei, ne imaginăm arome senzaționale și miresme suave, extrase din flori, plante și lemnul celor mai exotici copaci. Însă nu puține sunt cazurile în care cele mai îmbietoare parfumuri sunt obținute din ingrediente cel puțin neobișnuite.
Una dintre cele mai întâlnite și îndrăgite esențe este cea de mosc. Însă mulți dintre noi nu știm cum este aceasta obținută. Moscul este secretat de cerbii moscați, exemplare care se găsesc în zonele de munte din Pakistan, Tibet, Siberia și China. Aceste animale au o glandă poziționată în zona organelor genitale. Glanda secretă feromoni puternici care atrag femelele. Cerbul moscat a fost însă înclus în speciile pe cale de dispariție, astfel că recoltarea moscului natural a fost interzis la finalul anilor ’70. Parfumierii se îndreptaseră însă deja spre chimie, dat fiind faptul că era dificil de recoltat mosc de la exemplarele de cerbi moscați și au reușit astfel să fabrice mosc artificial, în laborator. Iar pe măsură ce industria a evoluat, au fost descoperite esențe de mosc provenite de la plante care produc anumiți compuși cu un miros similar cu cel animal. Printre aceste plante se numără Mimulus moschatus, numită și floare de mosc, precum și Abelmoschus moschatus, sau ambretta. În prezent, marii producători de parfumuri folosesc astfel de plante de cultură pentru a înlocui moscul provenit de la cerbi.
O altă gamă de parfumuri femei extrem de îndrăgită este cea cu aromă de vanilie. Deși în principiu vanilia se găsește în formă de păstăi în natură, istoria acestei esențe este una controversată. În trecut, acest parfum era obținut dintr-o substanță secretată de glandele anale ale castorilor. Aceste animale folosesc secreția pentru a-și marca teritoriul. Evident că în prezent parfumierii folosesc esență de vanilie sintetică, obținută în laborator, despre care spun că este o aromă care o imită perfect pe cea animală.
Multe dintre noi preferă parfumuri femei cu esențe de ambră. Deși și acest compus este acum imitat industrial, în mod artificial, inițial el era extras tot de la animale. Ambra gri, se exemplu, se găsește în stomacul cașaleților. Anumite balene produc ambră, o substanță care are textura ceroasă, pentru a-și proteja stomacul de obiectele tăioase. De exemplu, de calamarii pe care îi mănâncă. Substanța însă este extrem de rară. Potrivit studiilor, doar 5% dintre exemplare o pot secreta. Așadar, nu e de mirare că este și foarte scumpă. Dar, pentru că aceste animale marine sunt încadrate la speciile pe cale de dispariție, comercializarea de ambră este ilegală în foarte multe țări. Acolo unde însă încă este permisă vânzarea de ambră, jumătate de kilogram ajunge la peste 10.000 de dolari. Așa se explică și prețurile ridicate ale parfumurilor care conțin această esență!
O altă substanță pe care cu siguranță nu v-ați fi așteptat să o găsiți în parfumuri femei este scatolul, numit în termeni chimici 3-metilindol. Acesta este un compus organic întâlnit în fecalele mamiferelor și păsărilor. El este responsabil de mirosul dezgustător al fecalelor. Însă, prelucrat în laborator, în cantități mici, capătă un miros floral și se aseamănă cu cel de flori de portocal sau iasomie. Nu e de mirare că scatolul este folosit atât pentru fabricarea de parfumuri, cât și de uleiuri esențiale, produse cosmetice sau pentru îngrijirea părului.
Încă un compus cel puțin ciudat este cibetina, o substanță obținută din glanda unui animal mic, numit cibet. Acesta se găsește în Asia tropical și în Africa. Cibetina este folosită atât pentru producția de parfumuri femei, cât și în industria farmaceutică, însă este o substanță foarte rară, întrucât mai multe specii de cibet au fost incluse pe lista animalelor protejate.
Așadar, data viitoare când veți citi denumirile ingredientelor de pe diverse parfumuri sau produse de îngrijire corporală, veți ști că unele dintre ele au fost, la bază, secreții de animale sau substanțe care se găsesc în fecale. Nu vă faceți griji, însă, specialiștii se pricep de minune să transforme tot ceea ce le oferă natura în ceva special, pentru a produce cele mai spectaculoase parfumuri pentru femei.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…