USR PLUS a beneficiat, în comisia de specialitate a Primăriei Timișoara, care aprobă taxele locale, de sprijinul PSD, a anunțat Dan Diaconu, fostul viceprimar liberal al orașului, acum consilier local și președinte al comisiei amintite. Propunerea lansată de administrație a fost votată chiar cu ajutorul social.democraților, a anunțat Diaconu, care subliniază că este împotriva aplicării de majorări, fiind chiar adeptul unei reduceri.
”Astăzi am votat împotriva proiectului de creștere a taxelor și impozitelor, în Comisia de specialitate pe care o conduc. Proiectul a fost totusi avizat cu voturile USR și PSD. Sper ca în plen să fie altfel”, a anunțat Diaconu, înlăturând astfel, cel puțin parțial, ideea conspirației PNL – PSD.
Diaconu recunoaște că face parte din administrația precedentă, care a majorat taxele locale.
”Pentru a evita discuțiile ulterioare am făcut parte din administrația care a mărit pentru 2019 impozitele și taxele locale. Aceasta trebuia să fie o măsură temporara. Motivele ei au fost nu elucubrațiile actualilor conducători legate de managementul financiar ci cele ce le voi detalia mai jos. Înainte de a face asta însă trebuie să înțelegem că veniturile proprii ale unei primării sunt reprezentate în principal de cotele din impozitul pe venit ale persoanelor ce lucrează pe raza respectivei localități – proporția variază, dar e în jur de 60% din veniturile proprii. Motivele pentru 2019 au fost următoarele: Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% în 2018, necompensată de către Guvern, o măsură salutară pentru salariați, dar realizați ce însemna pentru bugetul local; Transferul cheltuielilor sociale cu persoanele cu handicap de la bugetul de stat către bugetul local (aproape 60 de milioane de lei). Aceste măsuri au dus la o prognoză de scădere a veniturilor la bugetul local cu peste 120 de milioane de lei (dintr-un buget propriu de aproximativ 700 de milioane de lei). Fară aceasta măsură eram practic în incapacitate de plată”, spune Diaconu.
Dar, socoteala de atunci s-a schimbat, mai subliniază acesta.
”Aceste motive nu mai sunt valabile astăzi. Cheltuielile sociale cu persoanele cu handicap au revenit la guvern(transfer), iar cotele din impozitul pe venit au crescut constant în acești ani, practic în acest moment Primăria încasează cu peste 40% mai mult din aceste cote față de anul 2019”; mai subliniază fostul viceprimar.
În actualele condiții, opiniile acestuia se îndreaptă mai mult spre o scădere și nu o majorare a taxelor.
”Pentru persoane fizice – rezidențial – locuințe – nu se justifică mărirea chiar dacă a fost numită, arogant după părerea mea, cât “o pizza” – iarna și anul care ne așteaptă vor fi foarte grele, orice creștere suplimentară adaugă la povară. Utilitățile vor crește foarte mult, chiar compensate de către guvern, iar alimentele se așteaptă să crească cu 15% minim. Impactul bugetar e nesemnificativ practic, așa cum ponderea acestor impozite în veniturile primăriei este una foarte mică. Nu cred că o creștere este oportună. Pentru persoane juriice – nerzidențial– cred că e momentul unei scăderi. Argumentele sunt următoarele: Primăria a încasat din cotele de impozit pe venit pe primele 8 luni ale anului – (august 2021, față de august 2019) cu peste 30% mai mult – respectiv cu peste 105 milioane de lei în plus (266 de milioane în 2019 – 371 de milioane în 2021). E evident că aceste diferențe uriașe de bani nu se văd în calitatea serviciilor publice, sau în investiții. Preconizez că, la sfârșitul anului, sumele încasate în plus față de 2019 vor fi de peste 150 de milioane de lei. (Să nu vă gândiți că autoritatea locală are vreun merit aici – nici măcar nu colectează aceste sume – creșterea vine din procentul alocat prin legea bugetului de stat, din măsurile de stimulare din timpul pandemiei care au “albit” un număr mare de slujbe și din fondurile europene pentru IMM-uri care au stimulat de asemenea existența unui număr mai mare de angajați legali și în general de creșterile din privat)”, mai spune Diaconu.
El dă dreptate cel puțin într-o problemă noii administrații a orașului.
”Cred că în sectorul nerezidențial persoanele fizice și cele juridice trebuie să plătească un impozit egal pentru a evita într-adevăr tratamentul diferit. Trebuie însă, ca ambii, să plătească un impozit redus”, a mai anunțat fostul viceprimar.
Totuși, el nu e de acord cu eliminarea bonificației de 10% pentru plata anticipată pentru persoane juridice trebuie să se aplice și în anul 2022. Atunci când am propus acest amendament ni s-a explicat că nu va folosi nimeni această facilitate. Surpriza plăcută a fost că e fost folosită de 30% din companii. Asta a dus la încasări semnificative pentru bugetul local în prima parte a anului, atunci când e nevoie de acești bani, o mai bună colectare și un beneficiu net pentru companii de peste trei milioane de lei”, încheie Diaconu.
PNL Timiș a anunțat că nu va vota proiectul de hotărâre de majorare a taxelor locale din Timișoara.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…