Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de subprefectul Ovidiu Virgil Drăgănescu, astăzi, în ședință online, a aprobat o hotărâre în baza căreia s-au actualizat anexele cuprinzând incidența de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș.
Aceste anexe sunt întocmite pe baza ratei de infectare pe ultimele 14 zile, în baza căreia sunt stabilite restricțiile conform HG 1015/23. 09. 2021.
Timișoara, alături de Giroc, Parța, Remetea Mare, Sânmihaiu Român au fost trecute pe anexa 1, cuprinzând localitățile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1.000 de locuitori.
În aceste localități, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile pot circula fără restricții. Circulația este interzisă pentru persoanele nevaccinate în intervalul 20:00-05:00, cu anumite excepții (menționate în declarație). Magazinele vor fi deschise între orele 05:00-18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Nici evenimentele în aer liber nu sunt premise. Restaurantele și barurile nu mai pot funcționa, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Se închid sălile de sport și bazinele de înot, iar nunțile și evenimentele private sunt interzise.
Potrivit subprefectului Ovidiu Drăgănescu, în baza H.G. 932/2021 modificată prin H.G. 990 și H.G.1015, art 6, pct 7: „prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice/nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepţia celor prevăzute la pct. 4 (cele cu tavan și minim doi pereți) cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al min. sănătăţii, al economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui ANSVSA emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”, ceea ce înseamnă că terasele pot rămâne deschise.
Becicherecu Mic, Coșteiu și Giulvăz au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând localitățile cu rata de infectare mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori.
În aceste localități, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile pot circula fără restricții pe toată durata săptămânii. Persoanele nevaccinate: luni-joi: circulă fără restricții, vineri-duminică: circulația interzisă în intervalul 20:00-05:00, cu anumite excepții (menționate în declarație).
Magazine, prestări servicii în spații închise sau deschise: luni-joi: program normal, vineri-duminică: activitate permisă între 05:00-18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Restaurante, cafenele la interior, terase: închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Sunt interzise nunțile, botezurile, evenimentele private, precum și organizarea de conferințe, competiții sportive, evenimentele în aer liber.
Sălile de sport și bazinele de înot nu au voie, de asemenea, să funcționeze.
Bârna, Boldur, Cărpiniș, Foeni, Ghilad, Jebel, Liebling, Ciacova, Pesac, Pișchia, Secaș, Topolovățu Mare, Tormac, Belinț, Sânnicolau Mare au fost trecute pe anexa 3, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 6/1.000 de locuitori.
În aceste localități, masca este obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru și obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea).
Restaurantele și cafenelele pot funcționa la 50% din capacitate, la fel și bazinele de înot.
Sunt permise nunți și evenimente private până la 200 de persoane, cu condiția să fie vaccinate.
Se pot ține evenimente în aer liber cu cel mult 1.000 de spectatori, precum și cursuri de instruire și conferințe cu cel mult 150 de participanți.
Cenad și Fibiș au fost trecute pe anexa 4, cuprinzând localitățile cu rata de infectare mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică de 3/1.000 de locuitori.
În cazul acestora, restricțiile sunt mult mai reduse, astfel masca este obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru și obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea).
Restaurante, cafenele la interior, terase: activitate permisă între 05:00-02:00.
Sălile de sport pot funcționa la capacitate maximă, iar bazine de înot și piscinele interioare până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.
Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – în interior sunt permise cu cel mult 100 de persoane sau maxim 300 de persoane, cu certificat COVID sau până la capacitatea spațiului, dacă toate persoanele sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile.
Măsurile adoptate astăzi se vor aplica începând de mâine, 1 octombrie.
Tot în cadrul ședinței a fost adoptată o hotărâre în baza căreia s-a aprobat schimbarea temporară a destinației actuale a spațiului proprietatea primăriei Comunei Șag, situat în localitatea Șag, strada a VIII – a, nr. 13 – 15, din incinta Căminului Cultural, în vederea organizării unui centru de vaccinare împotriva COVID 19, începând cu data de 04.10.2021.
Totodată, în baza unei hotărâri a CJSU s-a aprobat suspendarea până la data de 10.10.2021 a activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 22 din Timişoara, str. Semenic nr. 8 și, respectiv, suspendarea până la 11.10.2021 a activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 33 din Timişoara, str. Martir Sebastian Iordan nr. 6, din cauza unor îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2.
Totodată, a fost aprobată și o hotărâre pentru aprobarea Raportului de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, la nivelul județului Timiș.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…
Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna…
Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…
Începând cu luna decembrie 2024, utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare, vor beneficia de o…