Ziua de luni va fi probabil prima în care prin țevile celor de la Colterm va porni căldura spre caloriferele timișorenilor care se încălzesc încă de la sistemul centralizat al orașului, a spus Cristian Mîțu, directoru (nou) al societății. Cum va decurge alimentarea cu energie termică în acest sezon…nu știe nimeni, cert e că gazul e tot mai scump, iar deocamdată primarul Dominic Fritz spune că nu știe de unde va fi plătit. Insolvența e greu de evitat, spune acesta.
Înaintea plenului urgent de aprobare a noului contract de delegare a gestiunii sistemului de termoficare al orașului spre Colterm, Dominic Fritz a făcut o largă prezentare a motivelor urgenței, iar unul a atras atenția în mod deosebit.
„Vă spun foarte sincer, eu nu știu dacă va fi posibil și cum va fi posibil să evităm un scenariu de restructurare prin insolvență la Colterm. (…) Nu vreau să risc să intrăm în insolvență fără un contract de delegare.”, a spus Dominic Fritz, în plenul ”de îndată”.
Problema e că, din cauza situației proaste în care se află, Colterm plătește acum înainte de a primi, orice, inclusiv gazul de ars în cazanele de apă caldă și căldură. Adică două – trei milioane de lei pe zi, spune primarul.
„Noi trebuie să plătim tot ce cumpăram în avans, iar în momentul în care pornim căldura, și probabil o vom face în acest weekend, factura zilnică va fi între 2 și 3 milioane de lei, pe care trebuie să le plătim în avans. Nu trebuie să vă explic că Colterm nu are acești bani. Bugetul local, chiar daca l-am da tot la Colterm, nu avem bani. Vă trebui să luam masuri și în Consiliul Local și în AGA în urmatarele săptămâni”, a mai spus Fritz.
Singura veste bună e că cele două centrale termice ale orașului, CET Centru și CET Sud, au fost puse la punct pentru noul sezon de iarnă.
”Ambele centrale sunt pregătite de funcționare. S-au făcut reviziile tehnice la instalațiile de producție a centralelor și la instalațiile de transport si distribuție. Vom porni cât de curând, în funcție de temperaturile exterioare, încălzirea si vom livra agent termic populației”, a spus și Cristian Mîțu.
Curândul acesta ar putea fi chiar ziua de luni, iar Colterm nu ar spune nu la o asemenea decizie, pornirea căldurii ar însemna și facturi plătite de consumatori, deci bani aduși în bugetul companiei.
O altă problemă este că în depozitele de cărbune ale companiei e cam mult loc liber, Colterm are stocuri extrem de reduse din acest combustibil, dar important este că sunt contracte de livrare cu trei firme și… grafice.
„Colterm are 100.000 de tone de cărbune contractate și pot fi furnizate la cerere, are contracte cu trei firme și care pot furniza cărbune la cerere și livrarea a început. La ora actuala nu avem stoc de cărbune, avem 998 de tone de cărbune. Suntem cu contracte în derulare, avem pregătite grafice de livrare, vom demara procedurile de aducere a cărbunelui”, a mai spus Mîțu.
Conform acestuia, în prezent se funcționează cu 70% gaz și 30% cărbune, procentaj obținut pe baza unei formule magice, dar pe care nu am aflat-o. La nevoie și aproape sigur în timpul iernii, ponderea se va schimba. Să nu uităm că prețurile la gaz au crescut și de patru ori.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…