Opinii

Dacă tot e vorba de “interes naţional”, din poza de grup lipseşte Generalul Gabi Oprea

“Pas cu pas”, preşedintelui Iohannis i-a ieşit pasienţa. Că i s-au aliniat planetele sau a fost un teren de golf jalonat cu grijă, nici nu mai contează. Iohannis are acum cu adevărat “guvernul meu” condus de Generalul Ciucă, iar în parlament o suţinere din partea PSD. Miros de Grivco şi premier fabricat în uzina Varanului, în urmă cu un deceniu. De ce totuşi acest circ de două luni, pentru a ajunge la o soluţie despre care se vorbea de mult timp? Şi totul într-o perioadă de criză fără precedent.

Poate fiindcă trebuiau puşi la zid cei din USR pentru “crimă de lezmajestate”, şi eventual umiliţi prin desemnarea şi apoi căderea Guvernului Cioloş. Mai trebuia luat PNL de sub comanda lui Ludovic Orban, al cărui pas de defilare prin faţa Palatului Cotroceni avea unele sincope. Şi trebuia înlocuit cu un personaj pe cât de grotesc, pe atât de docil, precum Florin Cîţu. Care oricum nu avea nicio şansă să rămână premier, după ce a ajuns ţinta criticilor şi mai ales a băşcăliilor mai ceva ca Viorica Dăncilă. Nu ştiu dacă era prins în plan, dar preşedintelui i-a ieşit din plin şi umilirea PNL-ului. Nu mai departe decât miercuri seara, liderii “echipei câştigătoare” vorbeau dezinvolţi că nu se pune problema ca Florin Cîţu să nu mai fie propunerea partidului pentru postul de premier, pentru ca joi dimineaţa să voteze în unanimitate altceva. Şi asta după o noapte în care au fost puşi de Iohannis să înghită o remorcă de broaşte.

Altfel, interesantă fascinaţia preşedintelui pentru grade, e drept, altfel de grade decât cele cu care s-a încurcat Cîţu de-a ajuns în puşcărie în SUA. Un preşedinte care, totuşi, părea de factură democrată, iar nu un produs al caschetelor. Iar mai nou o fascinaţie şi pentru “PeSeDe”, partid pe care l-a reevaluat din temelii. S-o fi schimbat ceva faţă de 2019, când acelaşi Iohannis vorbea despre acelaşi PSD în felul următor: „Fără PSD, României i-ar fi fost mult mai bine. PSD a ţinut România în loc”.

În fine, un guvern PNL – UDMR susţinut mai din umbră, mai pe sub masă de PSD este o soluţie normală, aşa cum scriam şi în urmă cu câteva zile. Mai ales în actuala situaţie din ţară. Totuşi, PSD şi PNL aparţin aceluiaşi sistem, iar lucrurle care le apropie sunt mult mai multe decât cele care le despart. Iar acum, sub generosul pretext al “interesului naţional”, al “ţărişoarei noastre” pot să şi colaboreze. Iar cel mai bun “motiv” de colaborare sunt cele 50 de miliarde de lei din PNDL 3. Din păcate pentru cele două partide, cu miliardele de euro din PNRR va fi ceva mai greu. Fiindcă UE cere reforme structurale, în administraţie, justiţie etc., pentru ca miliardele să ajungă în România. Ori PNL şi PSD au o apetenţă pentru reforme, precum are Şoşoacă pentru vaccin şi bun simţ.

Apropo de acest subiect, Iohannis vorbea de la Bruxelles, zilele trecute, că noul guvern va demara acum, că a scăpat de “crizatorii” din USR, masive reforme în justiţie. Pe bune? Cu cine, cu PSD? Reînfiinţează Comisia Florin Iordache în acest sens? Mai discutăm de desfiinţarea pensiilor speciale cu un general în fruntea ţării? Repet, soluţia Guvenului PNL susţinut de PSD este normală. Dar ar fi bine ca cei care au moşit-o s-o lase mai moale cu ipocrizii gen “interes naţional” şi “reforme”. Şi apropo de “interes naţional”, cum de n-a fost chemat şi Generalul Gabi “Izmană” Oprea la acest zaiafet? Nu-l poate contacta Rareş Bogdan, că tot era cândva telefonistul lui de serviciu? Fără “Izmană”, parcă nici “interesul naţional” nu mai e cum era odată.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

4 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

4 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

8 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

9 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

9 ore ago