Timp liber

Teatrul German de Stat Timișoara deschide stagiunea 2021/2022 cu spectacolul „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire”, de Eugen Jebeleanu

Teatrul German de Stat Timișoara deschide stagiunea 2021/2022 cu două reprezentații ale spectacolului „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder, regizat de Eugen Jebeleanu, care vor avea loc în 8 și 9 octombrie 2021, începând cu ora 19.30.

Spectacolul, care a fost selecționat în Festivalului Național de Teatru, ediție ce se va desfășura în perioada 6-14 noiembrie 2021, spune povestea relațiilor complexe care se nasc atunci când culturi diferite intră în contact și în conflict una cu cealaltă. Katzelmacher este o declarație de dragoste pentru grupurile vulnerabile social, politic și sexual, o chestionare a pulsațiilor violente și primare ale unei comunități împotriva unui element nou, încă neintegrat, dar și o cercetare a mecanismelor de luptă între individ și colectiv. Totodată, spectacolul analizează și situația muncitorilor români plecați la lucru în strinătate în plină pandemie, liăpsiți de măsuri elementare de siguranță sanitară, ale căror drepturi au fost încălcate cu brutalitate de către angajatori și de către instituțiile abilitate să îi apere.

„Demersul meu artistic ca regizor m-a condus în ultimii ani să lucrez în România, Franța și Germania, în trei culturi diferite, lucrând cu actori și actrițe în trei limbi diferite. Limbajul a devenit astfel pentru mine o preocupare și m-a împins să caut sensuri și dedesubturi limbajul matern, celui vorbit sau celui total străin. In acest spectacol, am alternat între scenele verbale si cele non-verbale, la intersecția dintre două mijloace, cel teatral si cel cinematografic, aspect care potențează spaţiul scenic şi redă prespective diferite ale personajelor, stărilor lor interioare si relatiilor dintre acestea. Mi-am dorit să creez un teatru al empatie care să vorbească despre intoleranță, vulnerabilitate, exploatare și creșterea naționalismului ca pericol civic dar și ca doctrină politică ce promovează discriminarea, excluderea și inegalitatea dintre oameni.” – Eugen Jebeleanu

În plus, în 14 octombrie 2021, tot de la ora 19.30, Forumul German pentru cultură est-europeană, Postdam și Teatrul German de Stat Timișoara vor omagia 35 de ani de la moartea poetului de limbă germane Rolf Bosser, fost membru al Grupului de acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), o asociație a câtorva scriitori, poeți și publiciști de limbă germană din România care în perioada ceaușistă a fost șicanată și pusă sub observația Securității, iar apoi desființată abuziv de către regim.

Omagiul adus poetului Rolf Bossert vrea să fie un prim pas înspre anul 2022, când se vor împlini și se vor sărbători 50 de ani de la înființarea Grupului de acțiune Banat. Performance-ul a fost realizat de percuționistul și compozitorul berlinez Maurice de Martin în colaborare cu pianistul și compozitorul bucureștean Mircea Tiberian. La performance participă Maurice de Martin, chitaristul de jazz Sian Brie din Reșița, actrița Oana Vidoni și actorul Alexandru Mihăescu, membri ai ansamblului Teatrului German de Stat Timișoara.

Vă așteptăm!

 

Accesul la spectacolele Teatrului German:

Având în vedere adoptarea noilor reglementări, sălile de spectacol se redeschid accesului cu publicul. Prin urmare, potrivit art. 4 al HG. 76 din 30.09.2021 acolo unde incidența îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, accesul în sala de spectacol se va face doar în următoarele condiții:

– dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi peste 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

– dovada că au trecut mai mult de 15 zile şi mai puțin de 180 de zile de la confirmarea infectării cu SARS-CoV-2.

Precizăm că, în baza aceleiași hotărâri, numărul de locuri în sălile de spectacol este limitat la 50% din capacitate, iar masca este obligatorie.

Share
Published by
Cristian Vicol

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

5 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

7 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

10 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

10 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

10 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

10 ore ago