Vremea ploioasă din ultimele zile au dus la întârzieri în ceea ce privește închiderea lucrărilor de schimbare a conductelor Colterm, deci și la problemele din câteva școli din oraș, spune viceprimarul Ruben Lațcău. În cea mai mare parte din oraș a fost reluată alimentarea cu energie termică, pe măsură ce rețelele au fost închise, iar cele care nu au fost terminate în următoarele zile vor fi rezolvate, a mai spus acesta.
Încălzirea sistemului durează câteva zile, a subliniat Lațcău. Lucrările de retehnologizare au început în aprilie și vor dura doi ani de zile.
”Luni, Colterm a început livrarea agentului termic, în toată Timișoara. Și în cazul unui apartament cu centrală individuală durează ca să se încălzească. Evident că și un sistem în care există 100 de kilometri de conducte, situația e similară, durează o zi două până când căldura ajunge la temperatura respectivă. Ce este diferit și ce este special față de ultimii ani este că în acest an s-a lucrat la rețeaua primară de distribuție și de transport, dar și la rețeaua secundara. Vorbim de o rețea montată în anii 60 și care de atunci na mai văzut niciun fel de lumina zilei. Această retehnologizare a început în aprilie și are durată de execuție de doi ani de zile contractual”, a declarat, miercuri, Ruben Lațcău.
Viceprimarul știe în acest moment de trei școli afectate de lipsa de agent termic. Lucrările se termină săptămâna viitoare, cel mai târziu. De lucrat s-a lucrat a 12 kilometri de rețele din un total de 30.
”Sunt în momentul acesta trei școli, din câte știu eu, care nu au căldură. Sunt lucrări la punctele termice și aceste lucrări vor fi închise în această săptămână, vorbim de blindajul final, prin care se face conectarea la rețeaua centrală a coltermului și în același timp vorbim despre izolare și conectarea finală a tuturor consumatorilor. Deci săptămâna aceasta, până săptămâna viitoare, punctele termice vor fi funcționale. Tot ce nu se lucrează în această vară se va lucra în vara viitoare. Momentan avem 12 kilometri de rețea pe care am montat-o din 30 de kilometri, deci vara viitoare va trebui să montăm și mai multă. Cele mai problematice zone au fost începute în acest an, deci ar trebui ca vara viitoare să se lucreze mai mult pe rețeaua de distribuție și nu pe cea de transport, adică pe țevile mai mici”, mai spune Lațcău.
Despre ”vedeta” zilei, Liceul Moisil, el spune că afectate sunt doar două din trei, iar la unul s-ar putea face cursuri, pentru că există căldură.
”Peste acest sistem avem și situația infrastructurii școlare. Iar eu am spus că situația infrastructurii școlare este una critică, de foarte mulți ani. Ultima școală unde s-a început construcția a fost începută în 1986 și a fost recepționată în 1997. evident că în acest context sunt probleme cu instalațiile sau cu instalația electrică. Probleme care trebuie și sunt rezolvate. La Grigore Moisil sunt probleme pe două din cele două corpuri, pe Gheorghe Doja este căldură, sunt 18 clase și ar putea să funcționeze, celelalte două corpuri, din Piața Bălcescu, nu sunt funcționale la căldură, va fi funcțională de la finalul acestei săptămâni când se va finaliza lucrarea în zonă, mai vorbim despre Generală 16, unde se lucrează la PT 21, și de Școala de Arte. La Generală 2 este căldură, dar se lucrează, iar la 27 ieri s-au terminat lucrările și de ieri se furnizează agent termic. Cei de la Colterm au început de ieri să meargă prin toate școlile să vadă care este situația, să aerisească instalațiile”, a mai spus viceprimarul.
Acum, mai există și necesitatea aerisirii permanente a claselor, ceea ce afectează temperatura, mai spune Lațcău.
”Dincolo de problemele legate de infrastructură avem și normele guvernamentale în care școlile funcționează. Înainte de începerea școlii, clasele trebuie aerisite și geamurile deschise jumătate de oră și în fiecare pauză geamurile trebuie deschise. Evident că atunci când e frig afară și geamurile sunt deschise temperatura din clase scade, iar cum nu avem clădiri izolate, instalații noi și o centrală care să dea căldură în cinci minute încălzirea se va face mai greu”, a mai declarat Lațcău.
Oricum erau zece mii din cinci zeci de mii de copii care stau acasă din motiv de pandemie, spune Lațcău. Pe măsură ce rețelele se închid se va da căldură, dar aceste decizii ale școlilor de întrerupere a cursurilor fizice sunt pe două săptămâni și el nu le poate opri, decizia fiind a școlilor.
El a vorbit și despre faptul că în acest moment căldura nu ajunge în toate apartamentele. Ploaia e de vină că nu s-a putut lucra.
”Nu poți să probezi o țeavă nouă, cât timp nu a fost conectată în sistem. Nu se putea face proba pe o rețea care nu a fost finalizată. Termenul asumat de firma de construcții a fost octombrie, începutul lunii, din păcate ei sunt în întârziere din cauza vremii. Am avut două săptămâni ploi destul de consistente și nu s-a mai putut lucra în șanțuri, vorbim de niște conducte îngropate la doi metri, trei metri adâncime, sunt niște lucrări care vrem nu vrem, depind de vreme”, a încheiat Lațcău.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…