Pentru ca lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Operei, din Piața Victoriei din Timișoara, să fie finalizate este nevoie de o expertiză, pentru că plăcile de travertin ar fi fost montate greșit, iar Ministerul Culturii nu ar fi de acord, spune viceprimarul Ruben Lațcău. Se caută soluții, iar momentan doar o parte din schelele de oe fațadă au fost date jos, dar operațiunea va continua, cât se poate până la rezolvarea deficiențelor.
La bursa zvonurilor se spune că firma care se ocupă de reabilitarea fațadei Operei ar fi oprit lucrările de demontare a schelelor, deși investiția e aproape finalizată, pentru că nu și-ar fi primit banii de la primărie, conform lui Simion Moșiu, consilier local PNL.
Viceprimarul Ruben Lațcău i-a răspuns și a spus că situația e alta. O serie lungă de explicații a fost oferită consilierului local.
”Încă mai sunt lucrări în partea de jos treptele din fața Operei. La ușa de intrare este un proces de reabilitare. Au fost luate bucăți din acea ușă și duse la curățat, reabilitarea lemnului nu se face pe sit ci la atelier. Deci sunt lucrări care nu se văd zilnic pe șantier. Au mai fost lucrări care nu au fost incluse în proiectul inițial, de exemplu, iluminatul arhitectural nu există, acesta trebuie și el introdus în mod separat”, a spus Lațcău.
Totuși, cea mai mare problemă pare să fie modul în care s-au montat plăcile de travertin pe fațadă. Corect sau greșit, cert este că nu s-a acceptat ”desenul” inițial. Acum se va face o nouă expertiză, pentru a se stabili cine e vinovat pentru această situație, probabil pentru a se vedea cui trebuie imputat un eventual prejudiciu, dacă acesta va apare.
”Am avut niște discuții atât cu executantul, proiectantul, cât și cu diriginții de șantier, am fost și la București, am purtat discuții la Ministerul Culturii, vizavi de neconformitățile care sunt pe fațadă. În sensul în care pe partea superioară, bucățile de travertin au fost montate cu venaturile aliniate și nu în tablă de șah, așa cum au fost puse de Duiliu Marcu. Aici va trebui peste iarnă să facem expertiza, să determinăm care a fost de fapt sursa erorii, înproiect sau execuție și să vedem ce ar însemna în momemtulacesta desprinderea unor plăci și înlocuirea lor. Nu doar desprinderea, dar și modul în care impactează mecanic, pentru că sunt două tipuri de prinderi, e prinderea mecanică pentru că e un suport metalic, care a fost încastrat printr-o plasă în tencuială, și mai este un adeziv. Această expertiză va ajunge la o concluzie și vom avea și un șir al erorilor. Vom efectua și acea înlocuire, dar până atunci necesar este să finalizăm poarta, treptele, iluminatul și, desigur, să dăm jos schela. Până acum a fost dată jos schela pe o bucată mare din lucrare și va continua. Eu nu am nicio informație că acel constructor a abandonat lucrarea”, a spus Ruben Lațcău.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…