Primăria Timişoara

Vom avea fațadă reabilitată finalizată sau nu la Opera din Timișoara? Procesul e îngreunat de montarea greșită a travertinului

Pentru ca lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Operei, din Piața Victoriei din Timișoara, să fie finalizate este nevoie de o expertiză, pentru că plăcile de travertin ar fi fost montate greșit, iar Ministerul Culturii nu ar fi de acord, spune viceprimarul Ruben Lațcău. Se caută soluții, iar momentan doar o parte din schelele de oe fațadă au fost date jos, dar operațiunea va continua, cât se poate până la rezolvarea deficiențelor.

La bursa zvonurilor se spune că firma care se ocupă de reabilitarea fațadei Operei ar fi oprit lucrările de demontare a schelelor, deși investiția e aproape finalizată, pentru că nu și-ar fi primit banii de la primărie, conform lui Simion Moșiu, consilier local PNL.

Viceprimarul Ruben Lațcău i-a răspuns și a spus că situația e alta. O serie lungă de explicații a fost oferită consilierului local.

Încă mai sunt lucrări în partea de jos treptele din fața Operei. La ușa de intrare este un proces de reabilitare. Au fost luate bucăți din acea ușă și duse la curățat, reabilitarea lemnului nu se face pe sit ci la atelier. Deci sunt lucrări care nu se văd zilnic pe șantier. Au mai fost lucrări care nu au fost incluse în proiectul inițial, de exemplu, iluminatul arhitectural nu există, acesta trebuie și el introdus în mod separat”, a spus Lațcău.

Totuși, cea mai mare problemă pare să fie modul în care s-au montat plăcile de travertin pe fațadă. Corect sau greșit, cert este că nu s-a acceptat ”desenul” inițial. Acum se va face o nouă expertiză, pentru a se stabili cine e vinovat pentru această situație, probabil pentru a se vedea cui trebuie imputat un eventual prejudiciu, dacă acesta va apare.

Am avut niște discuții atât cu executantul, proiectantul, cât și cu diriginții de șantier, am fost și la București, am purtat discuții la Ministerul Culturii, vizavi de neconformitățile care sunt pe fațadă. În sensul în care pe partea superioară, bucățile de travertin au fost montate cu venaturile aliniate și nu în tablă de șah, așa cum au fost puse de Duiliu Marcu. Aici va trebui peste iarnă să facem expertiza, să determinăm care a fost de fapt sursa erorii, înproiect sau execuție și să vedem ce ar însemna în momemtulacesta desprinderea unor plăci și înlocuirea lor. Nu doar desprinderea, dar și modul în care impactează mecanic, pentru că sunt două tipuri de prinderi, e prinderea mecanică pentru că e un suport metalic, care a fost încastrat printr-o plasă în tencuială, și mai este un adeziv. Această expertiză va ajunge la o concluzie și vom avea și un șir al erorilor. Vom efectua și acea înlocuire, dar până atunci necesar este să finalizăm poarta, treptele, iluminatul și, desigur, să dăm jos schela. Până acum a fost dată jos schela pe o bucată mare din lucrare și va continua. Eu nu am nicio informație că acel constructor a abandonat lucrarea”, a spus Ruben Lațcău.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

12 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

16 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

19 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

19 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

21 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

21 de ore ago