Consiliul Judeţean Timiş

Germania e interesată de dezvoltarea relațiilor de colaborare cu Timișul și Timișoara, economic și cultural

Dezvoltarea  terminalului cargo la Aeroportul Internațional Timișoara, realizarea unei piste de teste pentru domeniul auto, dar și infrastructura dezvoltării infrastructurii feroviare au fost abordate de președintele Consiliului Județean Timis, Alin Nica, în cadrul unei vizite primite la Timișoara din partea lui Peer Gebauer, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Federale Germania în România. Oficialul german a fost însoțit de soţia sa, Sonja Gebauer, şefa Secţiei Cultură din cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, şi de Regina Lochner, consul al Germaniei la Timișoara.

Ambasadorul a evidenţiat dorinţa de aprofundare a cooperării, pentru a dezvolta în continuare relaţii bilaterale în toate domeniile de interes comun, mai ales că Germania este cel mai important investitor în economia românească, iar Timișul este unul din județele unde aportul investițiilor germane se resimte puternic.

Unul dintre subiectele abordate a vizat dezvoltarea terminalului cargo al Aeroportului Traian Vuia, pentru sporirea capacităților aeroportului pe zona de marfă, împreuna cu toată infrastructura necesară.

S-a discutat și despre o pistă de testare pentru automobile autonome la propunerea unei firme germane, precum și referitor la îmbunătăţirea infrastructurii căii ferate pentru creşterea vitezei de circulaţie la valori de viteză cuprinse între 120 şi 160 km/h, pe întregul tronson Timișoara –Caransebeș. Acesta este propus spre finantare prin Planul Național de Reconstrucție și Redresare (PNRR), alături de întroducerea locomotivei cu hidrogen pe tronsonul Timișoara-Reșița, în scopul de a asigura o mai bună conectare a zonei montane cu cea de câmpie a Banatului.

Promovarea la Berlin a unui proiect comun al Muzeului Național al Banatului cu Muzeul din Berlin a fost un alt subiect abordat, în contextul în care cercetarea arheologică sistematică de la Cornești a unei fortificații din epoca bronzului târziu a fost inițiată de arheologi germani, iar Consiliul Județean Timiș a avut o importantă contribuție financiară.

Discuțiile au făcut referire și la proiectul ”Timișoara Capitală Culturală-2023”, în cadrul căruia orașul și județul nostru vor beneficia de o multitudine de oportunități în domeniul culturii și cel al turismului.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

52 de minute ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

2 ore ago

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…

2 ore ago

ADID şi RETIM anunță programul de spălare a pubelelor în săptămâna 18-22 noiembrie

ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…

3 ore ago

Talentatul domn Rareş Bogdan şi căderea în păşunism a Partidului Naţional Liberal

Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…

3 ore ago

Atelier de Prim Ajutor la Jebel. Eveniment marca Jebel-Sat European de Tineret

Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…

6 ore ago