Consiliul Judeţean Timiş

Germania e interesată de dezvoltarea relațiilor de colaborare cu Timișul și Timișoara, economic și cultural

Dezvoltarea  terminalului cargo la Aeroportul Internațional Timișoara, realizarea unei piste de teste pentru domeniul auto, dar și infrastructura dezvoltării infrastructurii feroviare au fost abordate de președintele Consiliului Județean Timis, Alin Nica, în cadrul unei vizite primite la Timișoara din partea lui Peer Gebauer, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Federale Germania în România. Oficialul german a fost însoțit de soţia sa, Sonja Gebauer, şefa Secţiei Cultură din cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, şi de Regina Lochner, consul al Germaniei la Timișoara.

Ambasadorul a evidenţiat dorinţa de aprofundare a cooperării, pentru a dezvolta în continuare relaţii bilaterale în toate domeniile de interes comun, mai ales că Germania este cel mai important investitor în economia românească, iar Timișul este unul din județele unde aportul investițiilor germane se resimte puternic.

Unul dintre subiectele abordate a vizat dezvoltarea terminalului cargo al Aeroportului Traian Vuia, pentru sporirea capacităților aeroportului pe zona de marfă, împreuna cu toată infrastructura necesară.

S-a discutat și despre o pistă de testare pentru automobile autonome la propunerea unei firme germane, precum și referitor la îmbunătăţirea infrastructurii căii ferate pentru creşterea vitezei de circulaţie la valori de viteză cuprinse între 120 şi 160 km/h, pe întregul tronson Timișoara –Caransebeș. Acesta este propus spre finantare prin Planul Național de Reconstrucție și Redresare (PNRR), alături de întroducerea locomotivei cu hidrogen pe tronsonul Timișoara-Reșița, în scopul de a asigura o mai bună conectare a zonei montane cu cea de câmpie a Banatului.

Promovarea la Berlin a unui proiect comun al Muzeului Național al Banatului cu Muzeul din Berlin a fost un alt subiect abordat, în contextul în care cercetarea arheologică sistematică de la Cornești a unei fortificații din epoca bronzului târziu a fost inițiată de arheologi germani, iar Consiliul Județean Timiș a avut o importantă contribuție financiară.

Discuțiile au făcut referire și la proiectul ”Timișoara Capitală Culturală-2023”, în cadrul căruia orașul și județul nostru vor beneficia de o multitudine de oportunități în domeniul culturii și cel al turismului.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lansare apeluri Masura 8/6A: FEADR și EURI – GAL Timișul de Centru

APEL DE SELECŢIE Nr. 61/ AP/ 20.12.2024 MĂSURA 8/6A – „SPRIJINIREA ANTREPRENORIATULUI NON-AGRICOL ÎN TERITORIUL…

6 secunde ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago