Cultura

Muzeul Național al Banatului Timișoara propune două noi expoziții, una din domeniul picturii, cea de a doua în cel al sculpturii

Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș propune vizitatorilor, în luna noiembrie, două expoziții. Una este din domeniul picturii, cea de a doua din cel al sculpturii: „Joc Intim”, semnată de artista Madár Reka și „Nave aka Defense Shields”, a artistului Ilie Duță.

„Joc Intim” reprezintă o expoziție de pictură creată în laboratorul intern al artistei, după cum chiar ea mărturisea, o joacă a formelor.

În lume văd nesiguranță, frică, agitație, agresivitate, anxietate, care este alimentată prin știri alarmante de către social media, tv. Trăim într-o eră în care omul modern este dependent de factori externi mai mult ca oricând. La nivel global omenirea se confruntă cu o criză existențială și spirituală. Această criză mă îndeamnă spre un proces creativ și mă ajută să descopăr viața ca pe un joc, în care îmi formez propriul meu laborator intern și alchimizez orice stare de frică, nesiguranță în ceva mai puternic și mai nobil cum ar fi libertatea și spontaneitatea. Jocul creativ este drumul spre autocunoaștere – și autoevaluare a propriilor mele resurse. Descopăr ceea ce este dincolo de limitele minții mele.”, transmite  Madár Reka.

Într-un registru vizual desprins din imaginarul science fiction, artistul Ilie Duță ne propune o călătorie utopică în spațiu, alături de navele sale transportoare, încărcate cu marfă prețioasă. „Nave aka Defense Shields” (expoziție organizată în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Timișoara) reprezintă pregătirea pentru decolare. Structuri solide, geometrizate, ermetice, îmbracă protector faguri de albine fragilizate, ultimele de pe Terra, într-o încercare – futilă –  de a le salva de la extincție. Scenariul apocaliptic transpune plastic un semnal de alarmă. Seria lucrărilor se înscrie în demersul mai larg al artistului preocupat de problemele de mediu, ecologie, încă de la debutul său. Practica sa artistică militează pentru o interacțiune responsabilă a omului cu natura, conștientizarea pericolului consumerismului și iminența unui dezastru ecologic.

Cele două expoziții au vernisajul joi, 11 noiembrie 2021, în mansarda B2 a Bastionului Theresia din Timișoara, de la ora 17. Vă reamintim că participarea se face în limita a 50 de persoane, doar cu certificat verde care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau trecerea prin boală. De asemenea, masca de protecție este obligatorie precum și păstrarea distanței fizice între participanți.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

6 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

10 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

13 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

13 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

15 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

15 ore ago