Economic

Prețurile de pe piața imobiliară sunt în creștere, dar cu valori mici. La Timișoara plusul e de un procent

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea trimestru din 2021. Astfel, cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro arată că, în perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent. La Timișoara creșterea a fost de doar 1%.

De menționat este că, în trimestrul 2 din 2021, pretențiile vânzătorilor de locuințe au înregistrat un plus de 3,1%, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 2,2% (în T1 2021) și, respectiv, cu 1,9% (în T4 2020).

În acest context, diferența anuală de preț a ajuns, trimestrul trecut, la o valoare de +10,3% – ceea ce marchează un avans de 2,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când se situa la +7,6%. De menționat este însă că în primele trei luni din anul în curs fusese atinsă cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii șase ani, respectiv +3%. Nivelul actual este superior, însă, celui consemnat în T1 2020 (+9,45%), când efectele pandemiei nu erau încă resimțite pe piața imobiliară.

În ceea ce privește evoluția datelor de piață în trimestrul al treilea, coroborat cu activitatea înregistrată în Imobiliare.ro, observăm un vârf de piață înregistrat anul acesta în luna august, devansând în premieră cu o lună sezonalitatea pe care o cunoaștem cu toții și o decelerare a pieței în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, raportat la 12 luni, identificăm creșteri importante de preț, generate de un context favorabil dat de creșterea prețurilor la materialele de construcții pe fondul unui interes crescut pentru apartamentele noi (două treimi din cumpărători intenționează să achiziționeze o proprietate nouă). Accelerarea trendului de creștere din ultimele luni se suprapune însă, începând cu luna septembrie, cu criza pandemică, inflația ridicată și riscul unor prețuri tot mai mari la energie ducând la o stare de nesiguranță. Cum puține piețe reacționează la factorul emoțional atât de puternic ca piața rezidențială, este probabil să asistăm la o decelerare a creșterii prețurilor practicate pe segmentul rezidențial în aceste ultime luni ale anului.”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

În corelație cu tendința ascendentă a prețurilor proprietăților rezidențiale observată la nivel național, 10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate de Imobiliare.ro au înregistrat, în al treilea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Mai exact, cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov (până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Oradea (până la 1.150 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%, până la 1.960 de euro pe metru pătrat util). Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează Constanța (+3,4%, până la 1.360 de euro pe metru pătrat), Bucureștiul (+3%, până la 1.630 de euro pe metru pătrat), Iașiul (+2,4%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat), Ploieștiul (tot +2,4%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Craiova (+2%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Galațiul (+1%, până la 1.020 de euro pe metru pătrat). Excepția de la regulă este reprezentată de Brăila, unde în ultimele trei luni a avut loc ușoară scădere de preț, în cuantum de 0,2% (până la 900 de euro pe metru pătrat).

Raportat la T2 2021, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în patru din cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, pe o traiectorie ascendentă. Cel mai mare avans la acest capitol a fost consemnat în Iași, unde acest indicator s-a majorat cu 14,7%, iar creșteri mai reduse au avut loc în Cluj-Napoca (+5,5%), Brașov (+5,4%) și, respectiv, în Timișoara (+1,4%). Pe de altă parte, scăderi ale acestui indicator au fost consemnate în București (-2,8%) și în Constanța (-0,4%).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

8 minute ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

4 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

4 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

4 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

5 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

5 ore ago