Opinii

Radarele fixe nu vor să „rupă” amenzi până ce nu revine Nicolae Robu în primărie

Conduc de ceva ani pe drumurile patriei și mă agasează ideea de a trece prin Topolovăț cu 50 km/h. Apoi am văzut că prin Jupa pot trece și cu 70 km/h, dar nu prin fața școlii sau în proximitatea trecerilor de pietoni. Nu-mi place, e obositor, faci un drum lung și vrei să ajungi acasă, dar te supui ordinii, cu gândul că în scurt timp Sorin Grindeanu va face autostrăzi. Dar conducerea autovehiculelor în trafic nu e după cum ne place nouă.

Aș prefera să dau mână liberă celor care se ocupă cu așa ceva, poate ei au statistici despre câte accidente au loc într-un loc și cam la ce viteză ar fi optimă adaptarea vitezei. În această ecuație trebuie să intre și fluidizarea, decongestionarea traficului în special la anumite ore, dar și securitatea celorlalți participanți la trafic, fie ei și pietoni.

Ați fost cumva pe drumul ce leagă Bechicherecu Mare (Zrenjanin) de Belgrad? E, dacă n-ați fost e și bine, e și rău. Ați pierdut o salbă de bălți din lunca Dunării, pline cu un crap delicios servit prăjit în niște cochete restaurante de la șosea. Dar înainte să ajungi la ele mori de foame și te întrebi de ce între două localități, pe marginea unei păduri, dincolo, teren agricol, trebuie să conduci cu 60 km/h, ba chiar cu 50, afară din localitate. Chiar așa, nu ai răspunsuri și am convingerea că până și autoritățile sârbe, cât de caudate par ele, au vreo explicație. Fie ea și una tâmpită. Iar cu poliția sârbă nu te joci. Dacă nu-ți iese cu șpaga, atunci sigur ajungi la secție în situația că nu ai dinari să plătești amenda.

Revin la Timișoara, la viceprimarul Lațcău, la comisia de circulație și la viteza de 50 km/h mai nou limita maximă admisă pe străzile municipiului. Înainte să-i citesc explicațiile, îmi imaginez cum va funcționa treaba asta, altfel nu foarte nelalocul ei. Marele trafic din orele de groază nu va fi afectat și dacă viteza ar fi limitată la 20 km/h. Se va merge cu coloana. Dacă coloana are 60 km/h, așa vom merge toți, chit că unda verde de la semafoare e setată mai îngust. Amenzi? De unde? Cine amendează la ora aia?

Noooo, amenda eventual o aplică poliția pe la ora 10, când nu e trafic, să se respecte tematica acțiunii. Indiferent cât ar fi viteza limită, că e 50 sau 60 km/h, discuția asta pare că vine în nota aceea că unii se fac că lucrează, iar noi ne facem că ne enervăm. Până nu se vor activa legal și tehnic acele echipamente cumpărate pe bani europeni, în Timișoara nu se va schimba nimic. Cumpărate pe vremea lui Nicolae Robu, camerele de filmare din marile intersecții, dar și radarele din vreo șapte largi bulevarde din Timișoara stau nefolosite după câți ani? Patru? Nici nu mai contează, a fost un delir total.

Îmi amintesc cum ne anunța Nicolae Robu cu un an înainte de alegeri că de a doua zi legea va fi necruțătoare, că nimeni nu va scăpa. Nici azi nu e necruțătoare, iar genul ăsta de exaltare ne face să ne întrebăm ce-o fi fost în capul autorităților locale când au comandat așa ceva, când au făcut acel proiect cu bani europeni, dacă nu avem cadru legal sau dacă poliției rutiere îi e lene să „scrie” atâtea procese verbale pentru câte depășiri ale vitezei limită a înregistrat radarul. Să ai acel sistem funcțional tehnic și să anunți amenzi date pe bază de filmări de pe câteva mașini de poliție ne arată cât de distractivă ne e viață, cât de facultative sunt legea și munca autorităților.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

12 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

13 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

15 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

16 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

21 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

21 de ore ago