Klaus Vaterland

Să ne zică USR câte voturi din Timișoara ar da pentru unul în București

Autoritățile locale, guvernanții, politicienii României de când îi știm și până azi nici nu și-ar fi imaginat că un sistem, un utilaj, un complex de sisteme, instalații și utilaje își duc viața până la punctul în care uzura morală și tehnică spune ”gata”. Dacă îi vezi și azi vor ridica din umeri și se vor uita toți către bugetul de stat chemat să petecească sacul ăsta cu găuri cât pumnul. Este iarnă și dacă nu ninge să ne mirăm că n-avem deszăpezire, uite că ajungem la situația să ne crispăm că poate este rece caloriferul în România anului 2021. Dar vine 2022 și 2027 și tot așa va fi, pariu?!

Studiu de caz. Vine primarul de București, Nicușor Dan, și propune creșterea prețului la gigacaloria plătită de cetățean, de la 164 lei, cât plătea până anul trecut, și până la 280 lei. Pentru că Nicușor Dan se află sub protecția PNL, ce credeți că au zis aleșii locali din opoziție în consiliul general al capitalei, cei PSD și cei USR? Da, la guvern nu sunt în opoziție pesediștii, dar la capitală încă nu se înțeleg și basta. Deci ce au zis ei? Că nu sunt de acord cu majorarea asta și că clientul să plătească tot 164 lei, moca, diferența până la prețul de producție și transport, care este în București de 980 lei, să fie plătită de guvern.

Adică și de bucureștenii care nu sunt racordați la „coltermul” lor, cu centrale pe gaz de apartament, și de cei care se încălzesc cu curent sau cu lemne. Cine zice asta? PSD-ul? „No problem” că o zice PSD, dar uite că o zice USR, partidul care vrea să ne învețe cum se face altfel politica, nu numai din gură, dar care ne arată și cum e etic să folosim resursele și banul populației. Uite că nu e chir așa. Nici măcar din gura lui Vlad Voiculescu, șeful USR București.

Ca să nu se zică că vedem totul în alb și negru, acceptăm că am stat unii ca bolovanii, complăcându-ne cu sisteme din acestea termice ce vor pușca odată și-odată, nepunând nicio întrebare, girând niște politicieni și primari obișnuiți să treacă mandatul la limita riscului de faliment în sistemul de termoficare. Bun, am făcut asta, și dacă dacă tot suntem oameni cu solidaritatea și socialul în sânge, păi atunci să subvenționăm în continuare, dar cu cât?

De la 980 lei la 164? De ce? De ce nu de la 980 lei la cât plătește consumatorul casnic de gaz gigacaloria convertită din kWh, adică vreo 290 lei, nu departe de ce a propus Nicușor Dan. Să plătim toți prețul, dacă e să fim solidari unul cu altul, nu ăla de pe sistemul falimentar să plătească jumătate din cât plătește celălalt gazul acasă. Dar asta e matematica absurdului, căci tot e nedrept ce se întâmplă. Vom acumula datorii, căci guvernul nu are de unde compensa atâta în toată țara, iar peste ani de zile tot subiectul ăsta îl vom discuta.

E înțelept oare să te dai mare populist și să ceri, ca PSD-ul, preț de 164 lei gigacaloria în București, când tu USR ai primari în câteva mari orașe care se luptă exact cu mentalitatea asta bolnavă? Și care primar a cerut în Timișoara majorare de preț de la 480 lei gigacaloria la 748 lei, când are un un pret de producție cam la fel de mare precum cel din București, 990 lei/Gcal. Cu ieșiri din astea la ciupeală electorală oare nu-ți omori proprii primari? Ca să nu mai zic că și-a găsit USR-ul marea dușmănie a sa din viitoarele alegeri locale bucureștene. Nu Nicușor Dan e marele pericol ce s-ar putea petrece acolo, stimabililor. Fire-ar a naibii de campanie electorală!

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

O oră ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

2 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

3 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

7 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

8 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

9 ore ago