Consilierul local Radu Țoanca anunță că la nivelul Colterm se înregistrează o problemă destul de puțin cunoscută, cea a debranșărilor de la sistemul de termoficare,care pot fi considerate ilegale. Conform informațiilor oferite de reprezentantul social-democraților, ar exista 400 de debranșări ilegale de blocuri întregi, apartamente sau case individuale.
Radu Țoancă susține că în ultima perioadă cei de la societatea de termoficare au verificat peste 1000 de branșamente și au fost găsite probleme la peste 400.
”Din cele 4200 de branșamente ale Colterm din Timișoara – însumând 52 000 de abonați individuali- au fost verificate în ultima perioadă 1400 . Rezultatul acestei inventarieri parțiale – care se va finaliza în perioada următoare la toate branșamentele din oraș- a fost unul șocant : peste 400 de debranșări ilegale de blocuri întregi , apartamente sau case individuale . Din calculele specialiștilor au “ ieșit” din sistemul centralizat de termoficare fără să anunțe 10-12 000 de familii , care și-au montat centrală proprie pe gaz . Ritmul debranșărilor ilegale s-a intensificat în acest sezon rece, pentru că oamenii îngheață în propriile apartamente, copiii se îmbolnăvesc în școli, iar bolnavii în spitale , plătind prețul “ viziunii” primarului Fritz de a lăsa Colterm fără cărbune peste iarnă și apoi de a plafona temperatura din rețelele companiei pentru a face economii la gaz!”, spune Țoancă.
Conform acestuia, problemele existente au apărut ca urmare a incapacității manageriale a administrației orașului, care dă dovadă de ”gargară politicianistă ieftină”.
”Ceea ce este însă cu adevărat periculos pentru timișorenii abonați la Colterm este totala incapacitate și neputință managerială a administrației care , în afară de gargară politicianistă ieftină, conform căreia alții sunt vinovați pentru dezastrul produs de ei (Guvernul, vechile partide politice, fosta administrație etc ), nu a livrat nimic concret care să salveze sistemul centralizat de energie din oraș. Nu au pus bazele unei noi companii locale care să preia, treptat , rețelele de distribuție, abonații, eventualele fonduri europene sau guvernamentale care se vor aloca în acest domeniu”, mai scrie consilierul local.
Chiar dacă ar exista fonduri pentru investiții pentru modernizarea sistemului energetic, Timișoara nu ar putea să îi primească doar pentru că nu ar exista o compania de termoficare fiabilă.
”Dacă mâine un municipiu de talia Timișoarei ar putea primi investiții europene sau guvernamentale pentru modernizarea sistemului energetic de 100 de milioane de euro, acești bani nu ar ajunge aici, pentru că nu există o companie locală fiabilă, o strategie coerentă în privința sistemului centralizat de energie termică, studii serioase și finanțabile de fezabilitate – nu din acelea produse de firmele useriste de apartament, cu zero angajați pentru sifonarea banului public!”, încheie Radu Țoancă.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…