Administratie

Fritz face scrisoare deschisă către premierul Ciucă: Avem nevoie de bani acum nu în februarie – martie

Situația de la Colterm a ajuns din nou la limită, a anunțat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care subliniază că mai sunt bani pentru plata combustibilului pentru doar câteva săptămâni. El cere o intervenție clară a Guvernului României, dar acum, nu o schemă de ajutor care va apărea peste câteva săptămâni. Vedeți atașată scrisoarea.

Potrivit edilului șef, situația e una generalizată pentru toate orașele care au un sistem de încălzire centralizată.

”Situația pe piața energiei e dramatică, toate termiile sunt în situație extrem de dificilă sunt în contact cu primarii de municipii. Anul trecut Timișoara a primit 53 de milioane de lei, acești bani s-au consumat, în plus am dat 24 de milioane de lei în decembrie. Deci asta până la finalul anului. În primele două săptămâni au scăzut temperaturile, am consumat deja 32 de milioane de lei. Asemenea sume sunt greu de acoperit din bugetul local”, arată Fritz.

Soluția găsită de primar este o scrisoare deschisă spre șeful executivului, prin care cere o intervenție la nivel central, imediat.

”Acesta este motivul pentru care voi face o scrisoare deschisă către premierul Ciucă. Acum este nevoie de o alocare din partea guvernului. 30 de milioane de lei (n.r. suma deja alocată de primărie) este deja jumătate din suma cu care putem subvenționa tot anul Colterm. Din bugetul local am alocat deja 12,5 milioane de lei, urmează 15 milioane de lei. Pentru primele săptămâni avem aproape 30 de milioane de lei care vor merge la Colterm. Nu sunt banii care stau într-un seif, ci banii timișorenilor pentru curățenie, investiții, dotarea școlilor, problemele sociale. Chiar dacă am reușit să ținem situația sub control suntem în blocaj fin dacă merge așa în continuare. Ne-am asumat dublarea gigacaloriei, asta va avea efect în luna martie, deci nu va fi cash-flow în plus. Există o schemă de la guvern care acoperă 50% din prețul de gaz. Vom primi patru plus 11 milioane de lei. Bani ăștia ajung pentru o săptămână de gaz. Fac apel la guvern să se găsească o soluție fiabilă. Guvernul e conștient de problemă. Important e ca soluții să se găsească acum. Nu în februarie – martie, că nu avem acum numerar să plătim. Solidaritatea Timișoarei cu abonații Colterm e foarte mare, dar există o limită teoretică peste care nu putem trece”, a mai spus Fritz.

El a respins ideea că nu a dorit constituirea de stocuri de cărbune, dar spune că și acest sistem are limitele sale.

”Nu am spus că nu e nevoie de stoc de cărbune, atunci (n.r. în vară) am stins mult din datoriile din trecut. Chiar și funcționarea pe cărbune are limite, cazanele se sparg. Încercăm să funcționăm cu cărbune cât putem. Nu e o situație în care noi putem să renunțăm la gaz. Când scade temperatura trebuie să funcționeze și CET centru. Sunt supărat că CET trebuie să facă economie la gaz. E o măsură extremă, dar care asigură continuarea serviciului, nu vrem să ajungem ca plata gazului să nu aibă loc”, a mai scris Fritz

Din datele prezentate de acesta, datoria către E.ON, existentă din anii precedenți pentru gaz este de 50 de milioane de lei, din care anul trecut s-au plătit zece milioane, anul acesta urmează 20, iar anul viitor alte zece.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

10 minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

60 de minute ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

O oră ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

3 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

4 ore ago