Consilierii locali timișoreni au aprobat acordarea, de la bugetul local, a excedentului rezultat, către Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice ale societății. În fapt, este un mod de a acorda celor de la societatea de termoficare a unei guri de oxigen, pentru a mai ”subvenționa” cu ceva bani plata combustibilului pentru încălzirea centralizată a orașului, în cauză fiind 37 de milioane de lei.
Ședința a avut trei puncte pe ordinea de zi, votul a mers ca pe roate, toate au fost votate în mai puțin de jumătate de oră. Se pare că și consilierii locali și-au dat seama că situația de la Colterm e gravă și trebuie soluții de urgență. Primele două puncte au presupus aprobarea utilizării banilor rămași excedent din executarea bugetului local pe anul 2021, respectiv a banilor rămași de utilizat din excedentul aferent fondurilor externe nerambursabile, aflat in sold la data de 31.12.202. Ambele proiecte au fost aprobate cu 22 de voturi din tot atâtea persoane prezente în ședință.
Cel mai important punct a fost cel cu numărul 3, care prevedea aprobarea acoperirii diferenței reprezentând pierderile tehnologice induse aferente anului 2021, din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație. Adică, aleșii locali au autorizat primăria să plătească sub această formă suma de 37 de milioane, în perioada următoare, către Colterm. În teorie, rețeaua de termoficare este a Timișoarei, iar pierderile pe care Colterm le suferă trebuie acoperite de municipalitate.
Explicațiile au fost oferite chiar de primarul Dominic Fritz.
”Am votat anul trecut pierderile tehnologice, în limita a 54 de milioane de lei, cât a fost suma primită de la guvern. Acum aprobăm cât putem să dăm la Colterm, nu sunt încă banii, dar rețeaua este a orașului. În noiembrie și decembrie serviciul de termoficare a supraviețuit pentru că guvernul a intervenit cu 54 de milioane de lei. Eu, momentan, nu văd cum Colterm ar putea supraviețuiască cu o asemenea susținere. Nu că nu am vrea, ci pentru că prețurile la combustibil sunt atât de mari, încât veniturile orașului nu pot acoperi. Noi am dat în urmă cu câteva zile 12,5 milioane și după votul de azi o să mai virăm la Colterm, dar și așa suntem pe muche de cuțit. Programul guvernamental, de a acoperi 50% din suma plătită pe gaz nu a intrat official în funcțiune, și așa suma nu este mare, e 15 milioane de lei, pentru două luni. Asta ne ajunge pe o săptămână de gaz. Colterm a anunțat azi că trece la un sistem minim de furnizare, ca să nu ajungem în situația să nu mai avem cash. Primăria nu poate acoperi trei sferturi din costurile la gaz, nu că nu am vrea ci pentru că nu avem de unde”, a spus Fritz.
Proiectul a fost aprobat, cu 18 voturi din 18 exprimate, acum urmează și alocarea de bani, primarul a anunțat că luna aceasta vor fi efectuate cu precădere plăți către Colterm, chiar dacă aceasta va însemna să se adune datorii la alte facturi.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…