Primăria Timişoara

Regulamentul de aplicare a sistemului de parcare TimPark a fost votat de Consiliul Local Timișoara

Visul administrației Fritz de a-și impune noua viziune, eco, în domeniul parcării în Timișoara a devenit realitate. Cea de a doua parte a sistemului TimPark, regulamentul de aplicare, a trecut de votul consilierilor locali, marți în cadrul unei ședințe de plen, am putea spune suspect de ”plată”.

Consilierii locali nu s-au mai certat, decât puțin amical, au dezbătut extrem de cuminți, au votat (aproape) la foc automat și au plecat rapid…în sufragerie. A fost probabil cea mai cuminte ședință de plen ordinară din ultimul an de zile. Totul s-a derulat pe repede înainte, iar în aproximativ două ore întâlnirea virtuală a fost gata.

Singurul punct mai interesant a fost cel legat de noul regulament al TimPark, cea de a doua componentă a viziunii noii conduceri a primăriei legată de parcări. Prima a fost ”extragerea” sistemului de la SDM și transformarea acesteia în Direcție în subordinea directă a municipalității.

Marți a trecut și regulamentul, cu mici modificări față de proiectul inițial. Rămâne la fel, până pe 31 martie fiecare parchează gratis în oraș, după care vine taxarea.

Una semnificativă, am putea spune, dar și complicată. Există zone, subzone, culori, ore, tarife care cresc de la oră la oră, locuri numai ”pe bani” pentru toți, locuri petru toată lumea între anumite ore și numai pentru locatari în altele. Astfel, parcările au fost împărțite în patru zone cu tarife distincte și în 33 de subzone rezidențiale. În Zona Verde apar străzi cu parcare cu tarif progresiv, iar în celelalte zone sunt străzi cu locuri de parcare cu uz rezidențial. De asemenea, vor exista locurile de parcare pentru uz rezidențial care vor fi accesibile până la ora 17 tuturor, iar în intervalul 17:00 – 08:00 doar rezidenților.

Cine va parca în Zona Verde va fi ars drastic la buzunar, va plăti un tarif crescător, începând de la 4 lei, pentru prima ora, până la 7 lei, începând cu a patra ora. Conform noii filozofii a șefilor de la primărie nu mai ai ce să cauți cu mașina să stai prea mult cu aceasta acolo, vii la sediul instituției unde ai treabă și fugi repede la mașină să pleci de acolo. Nici cei care vin la lucru în centru nu sunt bineveniți pentru a sta mai mult cu vehiculul parcat acolo, ei pot să vină cu tramvaiul sau autobuzul la lucru, chiar dacă locuiesc în localitățile suburbane sau la marginea orașului. Deși Dan Diaconu, de la PNL, a cerut schimbarea acestei situații, pentru asistentele care lucrează la spital sau cei care muncesc la primărie, legea e lege pentru toată lumea a spus viceprimarul Lațcău. El a subliniat că până și parcarea primăriei, de la sediul acesteia, devine publică și se va plăti, vor fi doar trei locuri rezervate, adică cele ale mașinilor oficiale ale municipalității.

Plata parcării se va face cu telefonul mobil, cu card cu ajutorul unei aplicații, prin SMS, respectiv cu utilizarea unui voucher preplătit.

Tot din aprilie vor intra in vigoare si abonamentele rezidențiale, acestea sunt tot pe zone. Trei la număr, și, în funcție de cât de norocos ești vei plăti între 70 și 110 lei pe an.

Una dintre puținele și minusculele schimbări impuse în plen se referă la introducerea unei gratuități la parcare pentru cei care donează sânge.

„Având în vedere necesitatea stimulării și încurajării, prin orice mijloace disponibile, a donării de sânge, în condițiile în care donarea de sânge poate face diferența între viață și moarte, și având în vedere că, în general, donarea de sânge este voluntară și neremunerată, iar, conform unei directive europene din 2002, adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a încuraja donatorii rămâne la latitudinea statelor membre, propunem un amendament prin intermediul căruia să fie sprijiniți donatorii de sânge prin acordarea de gratuitate la parcare în Municipiul Timișoara în ziua donării, pentru autovehiculul deținut în proprietate”, a fost propunerea lansată de Lațcău.

Nu a fost destul, iar consilierii USR au dorit să arate cât de mult sprijină ei donarea de sânge și au decis, prin vocea Paulei Romocean, să se acorde o gratuitate de o lună la parcare pentru donatori.

Toate amănuntele legate de tarifare, zone, ec pot fi găsite pe pagina de internet a proiectului de HCL . De asemenea, dacă vreți să vedeți unde se încadrează zona unde parcați o puteți face online.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

28 de minute ago

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…

11 ore ago

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

17 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

20 de ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

20 de ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

21 de ore ago