Timp liber

Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist, pe scena Filarmonicii Banatul

Vineri, 7 ianuarie, de la ora 19 la Sala Capitol va avea loc un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Banatul, sub bagheta dirijorului Radu Popa, alături de pianista Sînziana Mircea.

În program:  D. Șostakovici – Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în fa major, op. 102 și  L. van Beethoven – Simfonia nr. 4 în si bemol major, op. 60.

Sînziana Mircea, tânără artistă Steinway, desfășoară o carieră internațională în Europa, America de Nord și Asia. Pianista și-a făcut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre/Japonia și St. Martin-in-the-Fields din Londra/Marea Britanie când avea doar 20 de ani.

Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital sold out, răsplătit de publicul american cu ovații în picioare.

Curând după aceea, Sînziana Mircea a întreprins primul său turneu în China. Recentele sale apariții includ Carnegie Hall, Sala Radio Bucureșto, Filarmonica din Stockholm, Filarmonica din Tallinn, Harvard Club New York, Filarmonica din București, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.

Sînziana Mircea este câștigătoare a Premiului Fundației Van Cliburn și TCU Scholarship Award (2014), precum și laureată a Academiei Internaționale de Pian din Miami (2016). Sînziana a primit în 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume.

Înregistrările concertelor ei live au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și altele (Suedia, Norvegia, Polonia).

Pianista a lansat trei CD-uri: Fortuna – Piano Sensation (Electrecord, 2020), Unending Love – distribuite la nivel mondial de NAXOS (Sheva COLLECTION, 2017) și Nihil Sine Deo (Editura Casa Radio, 2016), desemnat cu locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România în 2016, organizat de Radio România Muzical.

Sînziana Mircea a fost solistă alături de Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra de Tineret Washington DC, Mozart Virtuoso Festival Orchestra Japan, Orchestra Da Camera Imola-Italia, Amadeus Orchestra UK și de multe alte orchestre ale filarmonicilor din România.

A colaborat cu dirijori precum Mikhail Jurowski, Mitsuyoshi Oikawa, Gianluigi Zampieri, Cristian Neagu, Walter Attanasi, Amaury du Closel. A fost invitată să cânte în festivaluri prestigioase, precum Festivalul George Enescu împreună cu Alexandru Tomescu și Omar Massa, Festivalul Palermo Classica, Festivalul MusicaRiva.

Sînziana Mircea a fost îndrumată de pianiști renumiți precum Aldo Ciccolini, Pascal Roge și Verona Maier. O obținut licența în muzică cu nota maximă de la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Köln, Germania), cea mai mare universitate de muzică din Europa. Apoi a obținut diploma de master în interpretare muzicală de la Guildhall School of Music and Drama din Londra și diploma de master în managementul artelor de la Universitatea Bocconi de Economie din Milano.

Pe lângă câteva cursuri de master, Sînziana și-a îmbogățit arta interpretativă studiind timp de doi ani la Accademia Pianistica Imola. Primii pași ai Sînzianei Mircea au fost îndrumați de prof.

Elena Dumitrescu, Olga Szel și Stela Drăgulin. Cariera sa interpretativă a început de la o vârstă fragedă. Prima apariție publică pe scena Ateneului Român a avut loc la vârsta de 7 ani, urmată de numeroase concerte în România și Europa și, de asemenea, în SUA – unde a debutat la vârsta de 11 ani.

La scurt timp a început să facă turnee, în SUA (în vârstă de 14 ani), Japonia (în vârstă de 19 ani) și în China (în vârstă de 24 de ani). Sezonul de concerte 2019 a inclus apariții la Sala Radio din București, un turneu extins în Japonia, un turneu de recitaluri în SUA, inclusiv la Carnegie Hall și lansarea turneului Imagine Chopin International Tour.

Acesta din urmă a constat într-un concept complex, prezentând lucrări compuse de Chopin și compozițiile proprii ale Sînzianei, îmbogățite de efecte vizuale. Toate spectacolele sale au fost apreciate atât de public, cât și de criticii muzicali. În acest sens, pot fi menționate ecouri din presa internațională: „Sînziana Mircea a încântat publicul cu minunata sa artă pianică. (Ziar Tokachi-Mainichi, 18 iunie 2019, Obihiro, Japonia), ;Extraordinar! Magnific! Superb!; (Radio România Muzical, 14 noiembrie 2019), „Remarcabil succes venețian al Sînzianei”; (Cotidianul.ro, 4 decembrie 2019).

Sînziana Mircea a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Golden Classical Music Awards în anul 2019 și Premiile I Salzburg și Amsterdam la Grand Prize Virtuoso Competition,

Ediția 2019. În 2020, Sînziana Mircea a fost distinsă cu prestigioasa Bursă Brățianu pentru muzică, oferită de Ministerul Culturii din România pentru rezultate deosebite în domeniul muzicii clasice. În 2018, Sînziana Mircea și-a fondat propria școală de muzică în București, MuseArt Academ, și a lucrat în cadrul Departamentului de Dezvoltare și Educație al Conservatorului din Cremona.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

2 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

2 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

2 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

3 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

3 ore ago

Lipsa de experiență a unui tânăr șofer a provocat un accident grav între Timișoara și Lugoj

Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…

4 ore ago