Primăria Timișoara a decis cine vor fi cei 4 membri externi din Comisia pentru Bugetul Participativ, modalitatea prin care municipalitatea le oferă cetățenilor posibilitatea să decidă singuri spre ce proiecte, acceptate dintr-o listă de domenii prestabilite, vor merge patru milioane de lei. Un reprezentant al unei asociații de cartier, a unei asociații din domeniul activității sportive pentru amatori, respectiv al unor organizații ”de stat” vor reprezenta partea externă a comisiei amintite.
Primăria Timișoara va realiza, în anul 2022, prima ediție a proiectului „Timișoara Decide!”, varianta proprie de buget participativ a orașului. Scopul acesteia este ca propunerile de proiecte ale timișorenilor să fie strânse în luna martie, analizate în detaliu în aprilie-mai, votate în iunie-iulie și apoi transformate în realitate. Propunerile nu pot proveni din orice domenii, municipalitatea a ales deja cinci domenii pentru acestea, în funcție de interesele investiționale proprii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților și Orașul digita. Odată alese proiectele câștigătoare, primăria va prelua implementarea.
Primăria a făcut un apel pentru 4 membri externi în comisia care să asigure respectarea obiectivelor și principiilor campaniei pentru bugetul participativ, dar și pentru parteneri din societatea civilă. Acest demers este voluntar, astfel membri comisiei sau partenerii nu vor fi remunerați.
Pentru a face parte din comisie s-au înscris 7 cetățeni, dintre care au fost selectați 4: Andrei Son – reprezentant “Oamenii din Ciarda Roșie”, Olimpiu Porumb – reprezentant Asociația Alergotura, Nicoleta Iovescu – reprezentant Asociația Grupul de Acțiune Locală Freidorf și Mihai Adrian Vîlcea – reprezentant Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.
Primăria Timișoara a avut grijă în regulamentul proiectului să își asigure majoritatea voturilor. În total, comisia are 9 locuri, din care 5 vor fi ocupate de reprezentanții municipalității, la care se adaugă cei patru membri desemnați acum. Au fost nominalizați și membri comisiei din partea primăriei: Steliana Stanciu – Director Economic, Vasile Olar – Șef Birou Infrastructură, Anca Lăudatu – Șef Serviciu Sport și Baze Sportive, Daniela Acasandrei – Consilier Serviciu Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape, Despina Ungureanu – Consilier, Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
Organizațiile care au fost alese ca parteneri în proiect sunt: Institutul Intercultural Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Timișoara (A.S.C.O.T.).
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…